Δημόσια ΥγείαΘεοδωρίδου: Εμβολιασμός παιδιών- Ποιες είναι οι γνωστές παρενέργειες

Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός παιδιών- Ποιες είναι οι γνωστές παρενέργειες

- Advertisement -

«Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους» όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως «Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή».

«Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους» όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο πλαίσιο ενημέρωσης με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «ανακοινώθηκαν από το CDC αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν ως εξής: Μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5έως 11 ετών.

Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Συχνότητα μυοκαρδίτιδας

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση: 4 περιπτώσεις σε αγόρια και 4 σε κορίτσια. Η συχνότητα 1/1.000.000 μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών. Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

Για την Όμικρον η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Στη Νορβηγία ένα πάρτι αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, που πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες.

Ένα άλλο σημείο που διευκρινίστηκε, είναι πως άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές κίνδυνο επαναλοίμωξης. Η φυσική ανοσία φαίνεται ότι δεν φτάνει».

Στην Ελλάδα το Novavax

Όσον αφορά την επαναλοίμωξη, η κυρία Θεοδωρίδου προσδιόρισε ότι τα άτομα έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη και η προστασία από την προηγούμενη νόσηση δεν τα προστατεύει από την Όμικρον. Όσον αφορά όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση έχει υποστεί στον χρόνο που πέρασε αρκετές τροποποιήσεις. Πλέον, η δόση πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, κάτι που συστήνεται και σε άλλες χώρες, αν και υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις των ανοσολόγων. Πάντως, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί μετά τη νόσηση σύντομα. Πάντως, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, κάτι που δεν επετεύχθη και σε άλλες χώρες.

Ερωτηθέντες για το πράσινο φως του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή να το προμηθευτεί. Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Όμως τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια. Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α’ τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δόσει η εταιρεία ημερομηνίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ