ΚαινοτομιαOpenAI και Meta: Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που «σκέφτονται»

OpenAI και Meta: Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που «σκέφτονται»

- Advertisement -

Οι εταιρείες OpenAI και Meta ετοιμάζονται να λανσάρουν νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες συλλογιστικής και σχεδιασμού. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την επερχόμενη κυκλοφορία του Llama 3, ενώ η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, υπαινίχθηκε την άφιξη του GPT-5.

Οι εταιρείες OpenAI και Meta ετοιμάζονται να λανσάρουν νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες συλλογιστικής και σχεδιασμού. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την επερχόμενη κυκλοφορία του Llama 3, ενώ η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, υπαινίχθηκε την άφιξη του GPT-5.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δουλεύουμε σκληρά για να βρούμε πώς να κάνουμε αυτά τα μοντέλα όχι μόνο να μιλάνε, αλλά να συλλογίζονται πραγματικά, να σχεδιάζουν, να έχουν μνήμη», δήλωσε η Ζοέλ Πινό, αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Ο Μπραντ Λάιτκαπ, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της OpenAI, τόνισε την πρόοδο που σημειώθηκε προς την επίλυση «δύσκολων προβλημάτων», όπως η λογική, υποδεικνύοντας μια αλλαγή στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα μπορεί να αναλάβει πιο περίπλοκες εργασίες με πιο εξελιγμένο τρόπο», δήλωσε στους Financial Times.

Η επιδίωξη των ικανοτήτων συλλογιστικής και σχεδιασμού είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα ξεπερνά την ανθρώπινη ευφυΐα σε κάθε επίπεδο και θα μπορούσε να μεταμορφώσει διάφορες βιομηχανίες και τον κόσμο γενικότερα.

Εικονικοί βοηθοί

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να συλλογιστούν και να σχεδιάσουν μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τα chatbot και τους εικονικούς βοηθούς να εκτελούν μια σειρά σχετικών εργασιών, ενώ προβλέπουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Απευθυνόμενος σε ένα κοινό σε εκδήλωση στο Λονδίνο την Τρίτη, ο Γιαν ΛέΚουν, επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης της Meta, τόνισε τους υπάρχοντες περιορισμούς των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ο επιστήμονας δήλωσε πως είναι σημαντικό για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούν να αναζητούν πιθανές απαντήσεις, να σχεδιάζουν τη σειρά των ενεργειών που απαιτούνται και να κατασκευάζουν ένα νοητικό μοντέλο για να προβλέψουν τις συνέπειες αυτών των ενεργειών. Πρόσθεσε επίσης ότι η Meta προσπαθεί τώρα να αναπτύξει μοντέλα που θα πραγματοποιούν περίπλοκες εργασίες. Η Meta σκοπεύει να ενσωματώσει το Llama 3 σε ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες όπως το WhatsApp και προϊόντα όπως τα έξυπνα γυαλιά της Ray-Ban.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις

Ενώ πολλοί καταναλωτές είναι ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ραγδαίας ανάπτυξης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Φεβρουάριο, το νέο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης (AISI) του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε για πολλαπλές ευπάθειες στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models, LLM) όπως το ChatGPT της OpenAI. Η έρευνά του έδειξε ότι τα εν λόγω μοντέλα μπορούν να εξαπατήσουν τους χρήστες και να διαιωνίσουν προκαταλήψεις, προκαλώντας συναγερμό σχετικά με ανεπαρκείς διασφαλίσεις για την πρόληψη της διάδοσης επιβλαβών πληροφοριών.

Οι ερευνητές του AISI δήλωσαν ότι μπόρεσαν να παρακάμψουν τις διασφαλίσεις για τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα χρησιμοποιώντας απλώς βασικές τεχνικές προτροπής και προειδοποίησαν ότι τα μοντέλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες «διπλής χρήσης», που περιλαμβάνουν πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ