ΚαινοτομιαΜασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο

Μασκ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο

- Advertisement -

Ο Έλον Μασκ προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους το επόμενο έτος.

Ο Έλον Μασκ προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους το επόμενο έτος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπεράνθρωπη τεχνητή νοημοσύνη, που θα είναι πιο έξυπνη από οποιονδήποτε στη Γη, θα μπορούσε να υπάρξει το επόμενο έτος, δήλωσε ο Έλον Μασκ, εκτός αν οι απαιτήσεις του τομέα σε ισχύ και υπολογιστές γίνουν μη βιώσιμες πριν φτάσουμε εκεί.

Οι εκτιμήσεις του Έλον Μασκ για την τεχνητή νοημοσύνη

Νωρίτερα, ο Έλον Μασκ είχε προβλέψει ότι θα υπήρχε υπερευφυής τεχνητή νοημοσύνη ως το 2029.

Σημειώνεται ότι ο όρος «υπεράνθρωπος» ορίζεται γενικά ως εξυπνότερος από κάθε μεμονωμένο άνθρωπο σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εργασία, ενώ ο όρος «υπερευφυής» ορίζεται συχνά ως εξυπνότερος από τη συνδυασμένη ικανότητα κάθε ανθρώπου σε οποιαδήποτε εργασία.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι εξυπνότερη από κάθε άνθρωπο πιθανώς γύρω στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Μασκ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή στο κοινωνικό του δίκτυο X.

Η πρόβλεψη αυτή έγινε με την επιφύλαξη ότι οι αυξανόμενες απαιτήσεις για ενέργεια και οι ελλείψεις των πιο ισχυρών τσιπ εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δυνατότητές στο εγγύς μέλλον.

«Πέρυσι ήταν περιορισμένη η χρήση τσιπ», είπε. «Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρουν αρκετά τσιπ της Nvidia. Φέτος γίνεται μετάβαση σε παροχή με μετασχηματιστή τάσης. Σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι μόνον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Έλον Μασκ προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης -Να αποφύγουμε ένα «μέλλον Εξολοθρευτή»

Το 2023, όταν προέβλεψε ότι η υπερ-νοημοσύνη θα φτάσει σε πέντε έως έξι χρόνια, ο Μασκ ανησυχούσε έντονα για τις επιπτώσεις. Μιλώντας παράλληλα με την έναρξη της νεοσύστατης επιχείρησής του, τεχνητής νοημοσύνης, xAI, εκείνη τη χρονιά, είπε: «Αν μπορούσα να πατήσω παύση για την τεχνητή νοημοσύνη ή την πραγματικά προηγμένη ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη της τεχνητής νοημοσύνης, θα το έκανα. Δεν φαίνεται ότι αυτό είναι ρεαλιστικό, οπότε η xAI θα κατασκευάσει ουσιαστικά μια τεχνητή νοημοσύνη. Με έναν καλό τρόπο, ελπίζω».

«Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για εμάς να ανησυχούμε για το μέλλον του Εξολοθρευτή, προκειμένου να αποφύγουμε ένα μέλλον Εξολοθρευτή» πρόσθεσε ο Μασκ, αναφερόμενος στην ταινία με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, όπου ένα σύστημα υπολογιστών διεξάγει πόλεμο κατά της ανθρωπότητας.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, το 2016 ο Μασκ προέβλεψε λανθασμένα ότι μέσα σε δύο χρόνια θα ήταν δυνατόν ένα Tesla να οδηγεί αυτόνομα από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες. Την ίδια χρονιά είπε ότι η SpaceX -η εταιρεία του πυραύλων- θα πετούσε στον Άρη το 2018, ενώ ακόμα δεν το έχει κάνει. Το 2017, ο Μασκ είχε πει ότι το πρώτο προϊόν της νεοσύστατης εταιρείας εγκεφαλικών τσιπ Neuralink θα βρισκόταν στην αγορά «σε περίπου τέσσερα χρόνια». Ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από την εταιρεία επτά χρόνια αργότερα.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μασκ κήρυξε πόλεμο σε έναν ανώτατο δικαστή της Βραζιλίας, ζητώντας του να παραιτηθεί ή να παραπεμφθεί για τις δικαστικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν κατά της X και την υποχρέωσαν να καταργήσει τους λογαριασμούς ορισμένων Βραζιλιάνων χρηστών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ