Δημόσια Υγεία«Η νικοτίνη σε ξυπνάει»: Οι ακροδεξιοί και ο χαμένος ανδρισμός

«Η νικοτίνη σε ξυπνάει»: Οι ακροδεξιοί και ο χαμένος ανδρισμός

- Advertisement -

Αν και η κατανάλωση των σακουλών νικοτίνης είναι ακόμη πολύ περιορισμένη στην Ευρώπη, η εθιστική τους δύναμη ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει ότι λόγω του υπάρχοντος νομικού κενού και της απουσίας καπνού σε αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχει ειδική οδηγία που να ρυθμίζει τη χρήση τους.

Αν και η κατανάλωση των σακουλών νικοτίνης είναι ακόμη πολύ περιορισμένη στην Ευρώπη, η εθιστική τους δύναμη ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει ότι λόγω του υπάρχοντος νομικού κενού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Προφανώς, αυτοί οι John Waynes του 2024 έχουν κάνει τις προπονήσεις και τα σακουλάκια νικοτίνης τα νέα σύμβολα του ανδρισμού τους και έχουν αποφασίσει ότι η σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον διεκδικήσουν

Ωστόσο, η Stacey Kennedy, πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού του καπνού Philip Morris, δηλώνει ότι οι αριθμοί των πωλήσεων έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προσδοκίες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία χάρη στην πώληση των σακουλών καπνού. Η ζήτηση για τα σακουλάκια Zyn, την πιο γνωστή μάρκα, αυξήθηκε κατά 66% στις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Λατρεία του σώματος

Η αμερικανική δημόσια σφαίρα πολιτικοποίησε τη χρήση των σακουλών νικοτίνης και τη συνέδεσε με μια ιδέα του ανδρισμού που θεωρεί ότι απειλείται. Δεν είναι η πρώτη μέθοδος που επιχειρεί να επαναφέρει τα μάτσο ιδεώδη σε έναν κόσμο – σύμφωνα με την ακροδεξιά – που απειλείται από τον φεμινισμό και τη λεγόμενη woke κουλτούρα: πριν από το Zyn υπήρχαν τα μαυρίσματα όρχεων και τα πάρτι τεστοστερόνης.

Ο Τάκερ Κάρλσον, ο αμφιλεγόμενος πρώην παρουσιαστής του Fox News, έχει αναδειχθεί ως ο πρώτος Zynfluencer. «Χρησιμοποιούσε σημειολογικά το κάπνισμα, μεταπήδησε στην τσίχλα νικοτίνης, μεταπήδησε στο Zyn πριν από μερικά χρόνια και πλέον το προσκυνά. Το αποκαλεί φάρμακο που ενισχύει το μυαλό».

»Και σκέφτηκε επίσης αυτό το ευρετικό, το οποίο ακούστηκε από πολλούς συντηρητικούς: ότι αυτή τη στιγμή, η πολιτεία, από τους Δημοκρατικούς μέχρι τους Ρεπουμπλικανούς, θέλουν να νομιμοποιήσουν το THC. Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να απαγορεύουν τη νικοτίνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ίδιος υποστήριξε ότι το THC σας κάνει τεμπέληδες και υπάκουους. Η νικοτίνη σε ξυπνάει και σε κάνει να πετυχαίνεις πράγματα», δήλωσε ο δημοσιογράφος David Weigel στο NPR σε συνέντευξή του που συζητούσε για το πώς τα σακουλάκια νικοτίνης έχουν γίνει το τελευταίο πολιτικό πεδίο μάχης.

«Μισούν τη νικοτίνη. Λατρεύουν το THC. Προωθούν το χόρτο στα παιδιά σας, αλλά δεν σας αφήνουν να χρησιμοποιήσετε καπνό ή ακόμη και συσκευές χορήγησης νικοτίνης χωρίς καπνό, οι οποίες δεν προκαλούν καρκίνο. Γιατί μισούν τη νικοτίνη; Επειδή η νικοτίνη απελευθερώνει το μυαλό σας και το THC σας κάνει υπάκουους και παθητικούς»

Αλλά ο Κάρλσον δεν είναι ο μόνος που εκθειάζει τα υποτιθέμενα οφέλη του Zyn: οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτά τα σακουλάκια, τα οποία, όταν τοποθετούνται κάτω από το χείλος, προκαλούν την απορρόφηση της νικοτίνης με μεγάλη ταχύτητα για να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ισχυρίζονται ότι απελευθερώνουν το μυαλό και αυξάνουν τόσο την παραγωγικότητα όσο και τη σεξουαλική ισχύ.

Έτσι, τα σακουλάκια νικοτίνης έχουν γίνει μέρος ενός αρρενωπού και υπερ-αρρενωπού οράματος για την υγεία, το οποίο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Vox, καθιστά τη λατρεία του σώματος και αυτά τα σακουλάκια νικοτίνης όπλα του για να γίνει πιο σεξουαλικό και παραγωγικό.

Αναζητώντας τη χαμένη αρρενωπότητα;

Τα σακουλάκια νικοτίνης, τα οποία είναι εμπνευσμένα από ένα προϊόν που προέρχεται από καπνό και ονομάζεται Snus, περιέχουν ένα ιδιαίτερα εθιστικό διεγερτικό και έχουν γίνει δημοφιλή σε βιομηχανίες που συνδέονται με την οικονομία και την τεχνολογία.

Από μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk, μέχρι τον αμφιλεγόμενο και σεξιστή influencer Άντριου Τέιτ, το μήνυμα που στέλνουν όλοι τους είναι ότι χέρι-χέρι με τα διεγερτικά και τη λατρεία του σώματος είναι δυνατόν να ανακτήσουν την απόλυτη κυριαρχία που, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, τους κλέβει η κοινωνία και ο φεμινισμός.

«Πολλοί μάτσο άνδρες φοβούνται μήπως χάσουν τη δύναμη και τα προνόμιά τους, από τους κυβερνο-μισογύνηδες μέχρι τους coaches της νεοφιλελεύθερης επιτυχίας. Προσπαθούν να προσκολληθούν στην ιστορική πατριαρχία και σε μια ξεπερασμένη εξουσία που παίρνει τις τελευταίες της ανάσες, κάτι που αναμφίβολα μιλάει για τα κόμπλεξ και τους φόβους τους», εξηγεί ο κοινωνιολόγος και σεξολόγος Erick Pescador Albiach.

«Αυτό που κάποιοι άνδρες διαδίδουν και πουλάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςτην ιδέα ότι πρέπει να πετύχεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μου θυμίζει τον αριθμό των απογοητευμένων, καταθλιπτικών ή στα πρόθυρα της αυτοκτονίας ανδρών που έχει δημιουργήσει και καταστρέψει αυτό το σύστημα».

Νικοτίνη, πρωτεΐνη, καφεΐνη και κρεατίνη

«Μισούν τη νικοτίνη. Λατρεύουν το THC. Προωθούν το χόρτο στα παιδιά σας, αλλά δεν σας αφήνουν να χρησιμοποιήσετε καπνό ή ακόμη και συσκευές χορήγησης νικοτίνης χωρίς καπνό, οι οποίες δεν προκαλούν καρκίνο. Γιατί μισούν τη νικοτίνη; Επειδή η νικοτίνη απελευθερώνει το μυαλό σας και το THC σας κάνει υπάκουους και παθητικούς», δήλωσε ο Κάρλσον στο Fox News τον Ιανουάριο του 2023.

Έχει επίσης εξομολογηθεί ότι έχει ένα σακουλάκι Zyn κάτω από τα χείλη του μέχρι δευτερόλεπτα πριν κοιμηθεί και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η αριστερά είναι εναντίον της νικοτίνης. «Μπορεί να είναι κακή για κάποιους, αλλά δεν είναι κακή για όλους, και στην πραγματικότητα έχει πολλά ιατρικά οφέλη που έχουν τεκμηριωθεί. Αυξάνει την πνευματική σας ικανότητα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και μπορεί να καταπολεμήσει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, οπότε δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά τους», είπε.

«Φοβούνται μια κοινωνία όπου ένας άντρας ξυπνάει το πρωί, πίνει σκέτο καφέ, ανοίγει ένα δροσερό upper decky μέντας [ένα σακουλάκι Zyn] και τα βάζει με τον κόσμο», δήλωσε ο Greg Price, διευθυντής επικοινωνίας του άκρως συντηρητικού State Freedom Caucus Network, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ένας άνδρας με νικοτίνη, πρωτεΐνη, καφεΐνη και κρεατίνη να ρέουν στις φλέβες του είναι μια ασταμάτητη δύναμη. Φανταστείτε αν ο Τζο Μπάιντεν είχε μερικά smooth sixes [σακουλάκια] τα οποία έπαιρνε κάθε μέρα. Ίσως να ήξερε πού να περπατήσει όταν τελείωνε τις ομιλίες του», πρόσθεσε.

Το παράδοξο της αρρενωπότητας

Προφανώς, αυτοί οι John Waynes του 2024 έχουν κάνει τις προπονήσεις και τα σακουλάκια νικοτίνης τα νέα σύμβολα του ανδρισμού τους και έχουν αποφασίσει ότι η σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον διεκδικήσουν. «Η λατρεία του σώματος ήταν πάντα μια κλασική αξία του ανδρισμού που εμπορευματοποιεί τους άνδρες, είτε στρατιωτικοποιώντας τους είτε βάζοντάς τους να δουλεύουν με το σώμα τους [χειρωνακτική εργασία], εξηγεί στην EL PAÍS ο Manuel Gare, συγγραφέας του Macho, ενός δοκιμίου για τον ανδρισμό που διατρέχει τον κόσμο του αθλητισμού, της εργασιακής κουλτούρας, της επιτυχίας, της αποτυχίας και της σιωπής των ανδρών.

«Αν προσθέσουμε στην εργασία και τον πόλεμο τη σωματική δύναμη [που επιτυγχάνεται] μέσω του αθλητισμού, έχουμε τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους οι άνδρες ιστορικά έχουν αποκτήσει νόημα στις κοινωνίες μας. Τώρα όμως οι άνδρες δεν κατέχουν πλέον όλες τις θέσεις εξουσίας και η σχέση τους με το άλλο φύλο έχει αλλάξει. Για κάποιους είναι μια απελευθέρωση, αλλά για άλλους αυτό που μένει είναι ένα αίσθημα κενού και αποτυχίας. Αντιμέτωποι με αυτή την έλλειψη απαντήσεων, πολλοί επιστρέφουν στο σώμα».

*Με πληροφορίες από El Pais, in.gr | Κεντρική φωτογραφία θέματος: YouTube

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ