Δημόσια ΥγείαΕμβόλιο γρίπης: Ποιες κατηγορίες πολιτών δεν πρέπει να το κάνουν

Εμβόλιο γρίπης: Ποιες κατηγορίες πολιτών δεν πρέπει να το κάνουν

- Advertisement -

Ενώ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν ανώδυνα τη γρίπη, ορισμένοι -όπως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου- διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και για αυτό καλούνται να κάνουν το εμβόλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες πολιτών που δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

Ενώ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν ανώδυνα τη γρίπη, ορισμένοι -όπως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου- διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και για αυτό καλούνται να κάνουν το εμβόλιο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, ενώ επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμός.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Οι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλακτοειδής) σε προηγούμενη δόση ή σε συστατικό του εμβολίου απαγορεύεται να το κάνουν.
  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αύγο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ιστορικό αναφυλαξίας ή κνίδωσης μετά από έκθεση σε πρωτεΐνη του αυγού, ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί σε περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό και γνώσεις αντιμετώπισης. Συστήνεται η παρακολούθηση του ασθενή για χρονικό διάστημα 30 λεπτών από τον εμβολιασμό

  • Άτομα με σοβαρό ή μέτριας βαρύτητας οξύ νόσημα με ή χωρίς πυρετό.
  • Άτομα με ιστορικό GBS εντός διαστήματος 6 εβδομάδων από προηγούμενο.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ