Δημόσια ΥγείαΕπικίνδυνος ο σταφυλόκοκκος για παιδιά και ευπαθείς ομάδες

Επικίνδυνος ο σταφυλόκοκκος για παιδιά και ευπαθείς ομάδες

- Advertisement -

Τα βρόμικα χέρια και τα κακοσυντηρημένα τρόφιμα οι κύριες εστίες μετάδοσης του βακτηρίου, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Τα βρόμικα χέρια και τα κακοσυντηρημένα τρόφιμα οι κύριες εστίες μετάδοσης του βακτηρίου, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών από σχολικά γεύματα στη Λαμία στα οποία ανιχνεύτηκε σταφυλόκοκκος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, εξηγεί σε περιπτώσεις αυτό το βακτήριο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πότε κινδυνεύουμε

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισημαίνει μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες η αφρικανική σκόνη – Ενοχλητική και για τους υγιείς
Το επεισόδιο της αφρικανικής σκόνης το οποίο παραμένει αρκετές ημέρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης από πλευράς συγκεντρώσεων της σκόνης, όμως το κάνει τοξικό και επικίνδυνο, ότι συνεχίζεται επί πάρα πολλές μέρες, σημείωσε ο καθηγητής Πνευμολογίας και συνέχισε:

«Επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι».

Πάντως, ο κ. Τζανάκης συνέστησε στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ