Ροή ΕιδήσεωνΕνίσχυση με 300 εκατ. στη φαρμακευτική δαπάνη - Η κατανομή

Ενίσχυση με 300 εκατ. στη φαρμακευτική δαπάνη – Η κατανομή

- Advertisement -

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση κατανομής στις τρεις κατηγορίες του φαρμάκου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τα οποία ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του 2024.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση κατανομής στις τρεις κατηγορίες του φαρμάκου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τα οποία ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του 2024.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, τα 300 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης όπως είχε ήδη ενημερώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης τα θεσμικά όργανα του κλάδου:

  • 80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας,
  • 100 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ,
  • 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Όπως διευκρινίζεται στην Απόφαση μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024.

Σε αυτά θα συνυπολογισθεί η προσαύξηση των 300 εκατ. ευρώ. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους.

Σύνδεση με το ΑΕΠ

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι όπως έχει ανακοινώσει και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωγιάδης, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2024 αυξάνεται και κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της σύνδεσής της με την άνοδο του ΑΕΠ.

Αυτό βέβαια έχει ήδη αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό του Κράτους, όπου προβλέπεται πως: «το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση είναι αυξημένο για το έτος 2024 σε σχέση με το 2023, καθώς έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (άρθρο 25 του ν.4549/2018, Α’ 105) και διαμορφώνεται σε 553 εκατ. ευρώ (έναντι 537 εκατ. ευρώ για το 2023)». Επίσης αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι: «το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023 ανέρχεται σε 2.125 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 διαμορφώνεται σε 2.187 εκατ. ευρώ, ενδέχεται δε να αναπροσαρμοστεί με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ.3 του άρθρου 25 του ν.4549/2018…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ