Δημόσια ΥγείαΥπ. Υγείας: Συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά της Γρίπης - Covid

Υπ. Υγείας: Συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά της Γρίπης – Covid

- Advertisement -

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 δίνει σήμερα από το υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προχωρώντας σε συστάσεις για το μονοδύναμο εμβόλιο, ενώ θα δοθούν επιπλέον πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 δίνει σήμερα από το υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συζήτηση για τη γρίπη έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, με την επιδημιολογική ωστόσο εικόνα της γρίπης να μην θυμίζει σε τίποτα την περσινή δύσκολη κατάσταση.

Όπως αποτυπώνει η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την περασμένη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, η θετικότητα στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%. Επίσης, δεν καταγράφηκαν σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την τελευταία εβδομάδα. Το αρνητικό είναι ότι έχει ήδη καταγραφεί ένας θάνατος στις αρχές του μήνα.

Σε ήπια επίπεδα στην Ευρώπη

Γενικά όμως στην Ευρώπη η γρίπη κινείται σε ήπια επίπεδα. Μικρό αριθμό κρουσμάτων αναφέρουν οι Αλβανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γεωργία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβακία, μέτριο αριθμό αναφέρει η Σλοβακία και υψηλότερο η Σκωτία.

Στοιχεία από 14 δημόσια νοσοκομεία δείχνουν πως την περασμένη εβδομάδα εξετάστηκαν μόλις 25 κρούσματα με γριπώδη συνδρομή ανά 1.000 εισαγωγές ασθενών.

Αναλύσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα σε 7 ιδιωτικές κλινικές έδειξαν από τα 147 δείγματα που εξετάστηκαν, μόλις 4 ήταν θετικά για γρίπη (3%). Γριπώδης συνδρομή είναι η αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα: πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Ο εμβολιασμός

Βασικό μέσο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός, ο οποίος – σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας – πρέπει να ολοκληρώνεται 4 έως 6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος, δηλαδή στα μέσα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Συνεχίζεται, δε, καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Από τον Νοέμβριο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα γίνεται όπως πέρυσι, δηλαδή χωρίς συνταγογράφηση.

Κατά την προηγούμενη χρονιά, η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 12 – 18 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ