ΠαθήσειςAdvanced Coronary Therapies: Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Advanced Coronary Therapies: Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

- Advertisement -

Πρωταρχικός στόχος η παρουσίαση μιας προσέγγισης πολλαπλών λύσεων με τη χρήση συσκευών για την αποκατάσταση των αγγείων της καρδιάς σε ασθενείς με σύνθετη στεφανιαία νόσο.

Πρωταρχικός στόχος η παρουσίαση μιας προσέγγισης πολλαπλών λύσεων με τη χρήση συσκευών για την αποκατάσταση των αγγείων της καρδιάς σε ασθενείς με σύνθετη στεφανιαία νόσο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η στεφανιαία νόσος αλλάζει όπως αλλάζουν και οι θεραπείες της», ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Ιακώβου με αφορμή την ημερίδα «Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024».

Η ημερίδα οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ωνάσειου με βασική επιδίωξη να παρουσιάσει μια προσέγγιση πολλαπλών λύσεων για την αποκατάσταση των αγγείων της καρδιάς (επαναγγείωση) σε ασθενείς με σύνθετη στεφανιαία νόσο, με τη χρήση συσκευών.

«Αν και ο όγκος των αγγειοπλαστικών αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10% τα επόμενα έτη, το ποσοστό ασθενών με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο αναμένεται να αυξηθεί. Ο συνολικός επιπολασμός της στεφανιαίας νόσου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 47% τα επόμενα 25 χρόνια, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού», εξήγησε ο κ. Ιακώβου.

Επέκταση του πληθυσμού ασθενών

«Η ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλων χρόνιων παθήσεων και συννοσηροτήτων πιθανότατα θα οδηγήσει σε επέκταση του πληθυσμού ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου. Η επαναγγείωση της σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως εκείνοι με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή σταθερή ισχαιμική καρδιακή νόσο με ανατομία υψηλού κινδύνου, υποστηρίζεται από τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες», ανέφερε διευκρινίζοντας όμως πως «πολλοί ασθενείς δεν θεραπεύονται καθόλου ή μόνο ατελώς λόγω αδυναμίας διενέργειας αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή τεχνικών δυσκολιών για την πλήρη διαδερμική επαναγγείωση (αγγειοπλαστική)».

«Επομένως, οι ασθενείς οι οποίοι θα έπρεπε να ωφελούνταν περισσότερο, θεραπεύονται λιγότερο ικανοποιητικά. Στόχος λοιπόν της ημερίδας ήταν να συζητηθούν διεξοδικά οι μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, τονίστηκε ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σύγχρονης αντιμετώπισης της σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου απαιτεί προσέγγιση από διεπιστημονική ομάδα καρδιάς, εξειδικευμένες δεξιότητες και εκπαίδευση χειριστών, καθώς και θεσμική υποστήριξη και πόρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ