Δημόσια ΥγείαYoutube: Δίχως στοιχεία για προώθηση αντιεμβολιαστικού κλίματος

Youtube: Δίχως στοιχεία για προώθηση αντιεμβολιαστικού κλίματος

- Advertisement -

Έρευνα με επικεφαλής ειδικούς στην επιστήμη των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign και το United Nations Global Pulse διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το YouTube προώθησε το αντιεμβολιαστικό κλίμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Έρευνα με επικεφαλής ειδικούς στην επιστήμη των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign και το United Nations Global Pulse διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το YouTube προώθησε το αντιεμβολιαστικό κλίμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Internet Research, πραγματοποίησε αλγοριθμικό έλεγχο για να εξετάσει αν το σύστημα συστάσεων του YouTube λειτούργησε ως «λαγότρυπα», οδηγώντας τους χρήστες που αναζητούσαν βίντεο σχετικά με τον εμβολιασμό σε αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο.

Σύγκριση συστάσεων

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από εκπαιδευμένους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εργαζόμενους από το Amazon Mechanical Turk να βρουν σκόπιμα ένα αντιεμβολιαστικό βίντεο με όσο το δυνατόν λιγότερα κλικ, ξεκινώντας από ένα αρχικό ενημερωτικό βίντεο COVID-19 που δημοσιεύτηκε από τον ΠΟΥ.

Συνέκριναν τις συστάσεις που είδαν αυτοί οι χρήστες με τα σχετικά βίντεο που λαμβάνονται από τη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του YouTube και με τα Up-Next προτεινόμενα βίντεο του YouTube που είδαν καθαροί browsers χωρίς cookies αναγνώρισης του χρήστη.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους μηχανικής μάθησης για να ταξινομήσει το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, αναλύοντας περισσότερες από 27.000 συστάσεις βίντεο που έγιναν από το YouTube.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το YouTube προωθεί στους χρήστες του περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού», δήλωσε η Margaret Yee Man Ng, καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Ιλινόις με διορισμό στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακής Έρευνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το μέσο μερίδιο των βίντεο κατά του εμβολιασμού ή της διστακτικότητας για το εμβόλιο παρέμεινε κάτω από 6% σε όλα τα στάδια της διαδρομής των συστάσεων των χρηστών».

«Θέλαμε να μάθουμε πώς διαφορετικές οντότητες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να διαδώσουν το περιεχόμενό τους, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε συστάσεις για το πώς το YouTube θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά ώστε να μην προωθεί παραπληροφόρηση», δήλωσε. «Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το YouTube δεν προωθούσε περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι αλγόριθμοι του YouTube συνιστούσαν, αντίθετα, άλλο περιεχόμενο σχετικό με την υγεία που δεν σχετιζόταν ρητά με τον εμβολιασμό».

Τα συμπεράσματα της έρευνας για το Youtube

«Τα βίντεο στα οποία κατευθύνονταν οι χρήστες ήταν μακρύτερα και περιείχαν πιο δημοφιλές περιεχόμενο και προσπαθούσαν να προωθήσουν μια στρατηγική blockbuster για να δεσμεύσουν τους χρήστες προωθώντας άλλο αξιόπιστα επιτυχημένο περιεχόμενο σε όλη την πλατφόρμα», δήλωσε η Margaret Yee Man Ng.

Η μελέτη επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες των χρηστών στον πραγματικό κόσμο διαφέρουν από τις εξατομικευμένες συστάσεις που λαμβάνονται μέσω της διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών «RelatedToVideo» του YouTube. Αυτό το API έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους προγραμματιστές να αναζητούν σχετικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα ή χρησιμοποιώντας καθαρά προγράμματα περιήγησης, αναπαράγοντας την εμπειρία ενός νέου χρήστη που επισκέπτεται το YouTube χωρίς ιστορικό αναζήτησης ή προβολής, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη μελέτη του συστήματος συστάσεων της πλατφόρμας.

Η μελέτη αναφέρει ότι το ιστορικό παρακολούθησης των χρηστών επηρεάζει σημαντικά τις συστάσεις βίντεο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δεδομένα από το API ή ένα καθαρό πρόγραμμα περιήγησης δεν προσφέρουν ακριβή εικόνα των προτάσεων που βλέπουν οι πραγματικοί χρήστες. Οι πραγματικοί χρήστες είδαν ελαφρώς περισσότερο περιεχόμενο υπέρ του εμβολιασμού καθώς προχωρούσαν στην πορεία των συστάσεων. Αντίθετα, οι αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το API ή τα καθαρά προγράμματα περιήγησης κατά τη διάρκεια της μελέτης κατευθύνθηκαν προς άσχετες συστάσεις καθώς προχωρούσαν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ