Θεοδωρίδου: Στο τραπέζι η 4η δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας» όπως ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως η τέταρτη δόση του εμβολίου «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας» όπως ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως η τέταρτη δόση του εμβολίου «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον έλεγχο της πανδημίας δυσχεραίνει η εμφάνιση των παραλλαγών του ιού, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίου. Τα θέματα που αναφέρονται στην ενημέρωση της Δευτέρας αφορούν στην ανοσογονικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην παραπληροφόρηση. Ο αριθμός των θυμάτων φαίνεται πως δεν ήταν από μόνος του εφικτός για να κάμψει παγιωμένες αντιλήψεις. Σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης ενόψει και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οφέλη του εμβολιασμού

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου. Έτσι ο δείκτης θνησμότητας για τριπλά εμβολιασμένους είναι 1,5/100.000, αντίθετα με 11,7/100.000 στους μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Η επίπτωση της μόλυνσης με κορωνοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1876 ανά 100.000 στους ανεμβολίαστους. Σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους με ανοσιακή διαφυγή. Από όλους τους επιστήμονες, η διατύπωση είναι σαφής.

Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών που επιτρέπει χαλάρωση μέτρων, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Φαίνεται και από τα ημερήσια κρούσματα. Η Εθνική Επιτροπή μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοιν΄ότητα. Αξιολόγηση δεδομένων για τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Μεταβολή μεσοδιαστήματος βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και ασφάλειας εμβολίων. Τρίτον ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

Θεμιστοκλέους: Αλλάζει η ενημέρωση 

Την αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση της Δευτέρας ο κ. Θεμιστοκλέους, οι ενημερώσεις δεν θα γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε συντρέχει λόγος.

Δείτε την ενημέρωση:

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ