ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για γενόσημα χάπια κατά του κορωνοϊού

Ανοίγει ο δρόμος για γενόσημα χάπια κατά του κορωνοϊού μετά τη σημερινή (27/10) εξέλιξη με τη φαρμακοβιομηχανία Merck.

Ανοίγει ο δρόμος για γενόσημα χάπια κατά του κορωνοϊού μετά τη σημερινή (27/10) εξέλιξη με τη φαρμακοβιομηχανία Merck.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το αμερικανικό φαρμακευτικό εργαστήριο ανακοίνωσε μια συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP), που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρίες να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της κατά της COVID-19, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Στις 11 Οκτωβρίου η Merck ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του φαρμάκου της που λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα του κορωνοϊού.

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για την αξιολόγηση του χαπιού της Merck για τον κορωνοϊό

Σήμερα, λοιπόν, η Merck ανέφερε πως η άδεια, η οποία δεν υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα εφαρμοστεί σε 105 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Επιτρέπει σε κατασκευαστές που επιλέγει η MPP να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του molnupiravir, του αντιικού χαπιού που έχει αναπτύξει η ίδια από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου, το οποίο έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν χορηγείται στα αρχικά στάδια της COVID-19.

«Είναι η πρώτη διαφανής, καθοδηγούμενη από λόγους δημόσιας υγείας εκούσια άδεια για μια ιατρική τεχνολογία κατά της COVID-19», ανέφεραν η MPP και η Merck σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι εταιρίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υποάδειας από την MPP και η άδεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας, θα παραμείνει ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για όσον καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Εκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η ιατρική ΜΚΟ, «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF), εξέφρασε απογοήτευση για τους. περιορισμούς της άδειας καθώς η επικράτειά της αποκλείει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο. πληθυσμό και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες με μεγάλες ικανότητες παρασκευής όπως. η Βραζιλία και η Κίνα.

Παρασκευή γενοσήμων

Η MSF ανέφερε σε μια δήλωση πως η συμφωνία περιλαμβάνει έναν όρο που υπονομεύει το. δικαίωμα εταιριών που παρασκευάζουν γενόσημα και υπογράφουν την άδεια, να. αμφισβητήσουν τις πατέντες προκειμένου να διευκολύνουν την παραγωγή γενόσημων. φαρμάκων.

Νωρίτερα φέτος η Merck υπέγραψε διμερείς συμφωνίες αδειοδότησης με οκτώ ινδικές. εταιρίες κατασκευής γενόσημων φαρμάκων περιλαμβανομένων των Aurobindo. Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals. και Torrent Pharmaceuticals.

Η συμφωνία με την MPP διευρύνει την κατασκευαστική βάση πέρα από τις εταιρίες αυτές. Η MPP δήλωσε πρόσφατα στο Reuters πως 24 εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παρασκευή του φαρμάκου.

«Όλοι γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα θέλαμε να διαφοροποιήσουμε το γεωγραφικό αποτύπωμα. των εταίρων μας στα γενόσημα, έτσι ώστε να μην έχουμε μόνο προμηθευτές γενόσημων. στην Ινδία αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε σύμφωνα ο κ. Πολ Σέιπερ, εκτελεστικός διευθυντής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής της Merck.

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει έως. 120 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη γενόσημων εκδοχών του molnupiravir προκειμένου να. διασφαλίσει ότι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα έχουν ίση πρόσβαση στο φάρμακο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ