Αξίζει να δειςΤο Ozempic εξαφανίζει τον «θόρυβο του φαγητού» -Πως λειτουργεί

Το Ozempic εξαφανίζει τον «θόρυβο του φαγητού» -Πως λειτουργεί

- Advertisement -

Παρότι δεν υπάρχει κλινικός όρος για τον «θόρυβο του φαγητού», ειδικοί και ασθενείς που ρωτήθηκαν σχετικά συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια συνεχή σκέψη γύρω από την κατανάλωση του.

Παρότι δεν υπάρχει κλινικός όρος για τον «θόρυβο του φαγητού», ειδικοί και ασθενείς που ρωτήθηκαν σχετικά συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια συνεχή σκέψη γύρω από την κατανάλωση του.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μέχρι να αρχίσει να παίρνει το φάρμακο για την απώλεια βάρους, η Στέισι Κλέμερ σκεφτόταν συνεχώς το φαγητό.

Οταν ξυπνούσε σχεδίαζε τι θα φάει για μεσημέρι και μόλις έτρωγε το μεσημεριανό της σκεφτόταν το δείπνο. Τελειώνοντας από τη δουλειά της, συχνά πήγαινε στα Taco Bell ή στα McDonald’s. Ηθελε να τρώει ακόμη και όταν ήταν χορτάτη.

Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη δόση εμφανίστηκαν παρενέργειες: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κόπωση. Αλλά, όπως είπε, ήταν σαν να γύρισε ένας διακόπτης στον εγκέφαλό της – ο «θόρυβος του φαγητού» είχε σιγήσει.

Ο Δρ Αντριου Κράφτσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Michigan Medicine με εμπειρία 13 ετών ως ειδικός στην παχυσαρκία, λέει πως οι ασθενείς που παρακολουθούσε έλεγαν συχνά ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν να σκέφτονται το φαγητό.

Καθώς το ενδιαφέρον για το Ozempic -αλλά και για άλλα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη- εντείνεται, ο όρος «θόρυβος του φαγητού» αναφέρεται όλο και συχνότερα. Βίντεο με θέμα το «food noise explained» έχουν προβληθεί στο TikTok 1,8 δισεκατομμύρια φορές. Οσοι κατάφεραν να πάρουν τα φάρμακα -παρά τις συνεχείς ελλείψεις τους- μοιράστηκαν ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις εμπειρίες τους.

Οταν ο «θόρυβος του φαγητού» χάνεται

Η Γουέντι Γκαντ άκουσε για πρώτη φορά τον όρο «θόρυβος του φαγητού» στο TikTok, όπου έμαθε και για το Mounjaro. Βρήκε μια πλατφόρμα τηλεϊατρικής και μέσα σε λίγες ώρες πήρε συνταγή. Θυμάται την πρώτη ημέρα που πήρε το φάρμακο το περασμένο καλοκαίρι. «Ηταν σαν μια αίσθηση ελευθερίας από αυτόν τον βραχνά τού “Τι θα φάω;”. Ποτέ δεν χορταίνω, δεν υπάρχει αρκετό. Τι μπορώ να τσιμπήσω;», ανέφερε.

Για κάποιους, οι ελλείψεις αυτών των φαρμάκων αποτέλεσαν ένα τεστ, έναν τρόπο να δουν τη ζωή τους «με, και χωρίς θόρυβο». Η Κέλσι Ράιαν δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη συνταγή της για το Ozempic και ο «θόρυβος» έχει επιστρέψει. Για την ίδια, αυτό έχει και άλλες προεκτάσεις: σκέψεις για το τι θα φάει, αν θα φάει μπροστά σε άλλους ανθρώπους και αν αυτοί θα την κρίνουν από αυτό που τρώει.

Τι προκαλεί τον θόρυβο;

Παρότι δεν υπάρχει κλινικός όρος, ειδικοί και ασθενείς που ρωτήθηκαν σχετικά συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια συνεχή σκέψη γύρω από το φαγητό. Ορισμένοι ερευνητές συνδέουν την έννοια με την «ηδονική πείνα», δηλαδή την κατανάλωση τροφής με σκοπό την ευχαρίστηση.

«Οι ειδικοί ιατρικής της παχυσαρκίας προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί ένα άτομο μπορεί να σκέφτεται το φαγητό συνεχώς», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Γκάμπαι, επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

«Η εμμονή με το φαγητό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων, περιβαλλοντικής έκθεσης και μηχανικών κινήσεων, δήλωσε η Δρ Τζάνις Χουάνγκ, επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Πώς τα φάρμακα καταστέλλουν τον θόρυβο;

Το δραστικό συστατικό του Ozempic και του Wegovy είναι η σεμαγλουτίδη, η οποία επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν το φάρμακο αισθάνονται κορεσμό πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, υπάρχει ακόμη μία εξήγηση γιατί το Ozempic μπορεί να καταστείλει τον «θόρυβο»: η σεμαγλουτίδη ενεργοποιεί τους υποδοχείς μιας ορμόνης που ονομάζεται GLP-1. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως οι συγκεκριμένοι υποδοχείς βρίσκονται σε κύτταρα κάποιων περιοχών του εγκεφάλου που μπορεί να επηρεάζουν τους πόθους και τις επιθυμίες.

«Αν και δεν έχει αποδειχθεί, είναι πιθανό να συμβαίνει το ίδιο και στους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ Χουάνγκ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ