WellnessΓυμναστική: Σε ποια ένταση μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης;

Γυμναστική: Σε ποια ένταση μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης;

- Advertisement -

Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης φαίνεται να συνδέεται με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης φαίνεται να συνδέεται με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) πραγματοποίησαν μια επισκόπηση συστηματικών ανασκοπήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να εξετάσουν τις επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας ως μέσο παρέμβασης για την βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience and Biobehavioural Reviews, αναφέρει ότι η φυσική δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23% και του άγχους κατά 26%.

«Προφυλάσσει» η μέτρια ένταση

Μια ιδιαίτερα ισχυρή συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ χαμηλής ή μέτριας σωματικής δραστηριότητας (η οποία περιελάμβανε δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το γκολφ και το περπάτημα) και του μειωμένου κινδύνου κατάθλιψης.

Ωστόσο, αυτό δεν παρατηρήθηκε έντονα για άσκηση υψηλής έντασης.

Η φυσική δραστηριότητα συσχετίστηκε επίσης σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών παθήσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ψύχωσης/σχιζοφρένειας κατά 27%.

Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Γυμναστική προσαρμοσμένη στο άτομο

«Αυτές οι επιδράσεις της έντασης της φυσικής δραστηριότητας στην κατάθλιψη υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο ακριβείς οδηγίες αναφορικά με την γυμναστική.

Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία μέσω βιοχημικών αντιδράσεων, ενώ η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να επιδεινώσει τις αντιδράσεις που σχετίζονται με το στρες σε ορισμένα άτομα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Lee Smith, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Anglia Ruskin University.

«Για πιο αποτελεσματικές στρατηγικές βελτίωσης της ψυχικής υγείας είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους διαφορετικούς τρόπους που ανταποκρίνεται κάθε άνθρωπος στην άσκηση. Οποιεσδήποτε συστάσεις φυσικής δραστηριότητας πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο άτομο και στις ανάγκες του» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Το γεγονός ότι ακόμη και τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα άτομα μπορούν να δεσμευτούν πιο εύκολα σε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τελικά να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία» καταλήγει ο ίδιος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ