Μεταμόσχευση κοπράνων – Rebyota: Πράσινο φως από τον FDA

Έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει η πρώτη τυποποιημένη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων Rebyota, υποψήφια λύση για δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου.

Έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει η πρώτη τυποποιημένη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων Rebyota, υποψήφια λύση για δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η θεραπεία Rebyota της ελβετικής Ferring Pharmaceuticals χορηγείται με κλύσμα για να επαναφέρει τα «καλά» βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία απομονώνονται από κόπρανα υγιών εθελοντών.

Ο FDA έδωσε το πράσινο φως για χρήση του Rebyota σε ενήλικες με επίμονη λοίμωξη από το διαβόητο βακτήριο Clostridium difficile (Κλωστρήδιο το δύσκολο), το οποίο προκαλεί ναυτία και διάρροια και συχνά είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

To Clostridium defficile ζει στο έντερο των περισσότερων ανθρώπων, προκαλεί όμως σοβαρή κολίτιδα σε εξασθενημένους οργανισμούς

Στις ΗΠΑ, το βακτήριο συνδέεται με 15 έως 30 χιλιάδες θανάτους το χρόνο, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άλλη εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του C.difficile, ωστόσο εδώ και μια δεκαετία η μεταμόσχευση κοπράνων εφαρμόζεται ανεπίσημα στις ΗΠΑ, όπου έχουν ιδρυθεί μάλιστα και τράπεζες κοπράνων.

Η θεραπεία Rebyota παρασκευάζεται σε εργαστήριο της Ferring στη Μινεσότα από κόπρανα δωρητών που ελέγχονται για δεκάδες μικρόβια και ιούς.

Υποχώρηση συμπτωμάτων

Ο FDA έδωσε το πράσινο φως βάσει δύο κλινικών μελετών στην οποία το 70% των ληπτών εμφάνισε υποχώρηση των συμπτωμάτων εντός οκτώ εβδομάδων, συγκριτικά με 58% στην ομάδα του placebo.

H θεραπεία προορίζεται μόνο για ενήλικες που δεν εμφάνισαν βελτίωση έπειτα από αγωγή με αντιβιοτικά.

Παρόμοιες θεραπείες αναπτύσσονται και από άλλες εταιρείες όπως η Seres Therapeutics, η οποία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά δεδομένα για χάπι που παράγεται με επεξεργασία ανθρώπινων κοπράνων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ