ΠολιτικήΠλεύρης vs Ξανθός: Δεν έκανε τίποτα για την μείωση του clawback

Πλεύρης vs Ξανθός: Δεν έκανε τίποτα για την μείωση του clawback

- Advertisement -

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αλλά για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός, με τον Θάνο Πλεύρη να απαντά ότι «η πραγματικότητα τον διαψεύδει» ενώ ξεκινά η απεργία των διαγνωστικών κέντρων.

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αλλά για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός, με τον Θάνο Πλεύρη να απαντά ότι «η πραγματικότητα τον διαψεύδει» ενώ ξεκινά η απεργία των διαγνωστικών κέντρων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με νεότερη ανακοίνωση του, ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης τονίζει ότι ο κ. Ξανθός «δεν έκανε τίποτα για την μείωση του clawback και αντιθετως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το clawback».

Παράλληλα, αναφέρει ότι: «Πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα ρυθμίστηκε το θηριώδες clawback που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο.

Και καταλήγει: «Με περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κοπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε».

Ξανθός: Η κατάσταση επιδεινώνεται

Με αφορμή την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών από σήμερα (18/7), ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π Σ., Α. Ξανθός από την πλευρά του αναφέρει σε δήλωσή του πως «η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «από σήμερα 18/7 οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε νέα 3μερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών ( clawback) , που επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια. Η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση αυτή εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους».

Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα 18 -20 Ιουλίου: Tι διεκδικούν

Οι πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. διαμαρτύρονται για τις περικοπές αποζημιώσεων από τον, ΕΟΠΥΥ, οι οποίες φτάνουν μέχρι και 50% εξαιτίας του clawback.

Όπως επισημαίνουν, τα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, έχει οδηγήσει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε τραγική οικονομική κατάσταση. Κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου, είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.

Τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν ανάσα ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους. Χαρακτηρίζουν τεχνητό το χρέος τους από rebate και clawback των προηγουμένων ετών, σημειώνοντας πως είναι χρήματα που τους οφείλονται και γι΄ αυτό διεκδικούν τη διαγραφή τους, ενώ παράλληλα ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Όσο για το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το τελικό προβλεπόμενο ετήσιο όριο του κλειστού προϋπολογισμού, ζητούν να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Τονίζουν μάλιστα ότι οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν τα χρέη που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι «παλεύουν να μην κλείσουν αφήνοντας χρέη στα εγγόνια τους».

Την κινητοποίηση στηρίζουν τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και ζητούν αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ