Πλεύρης: Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα του ΕΣΥ

Tην ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω προσλήψεων και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στα «μελανά» σημεία του ΕΣΥ.

Στην ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω προσλήψεων και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στα «μελανά» σημεία του ΕΣΥ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις προσλήψεις προσωπικού, τον νέο Υγειονομικό Χάρτη και την κτιριακή αναβάθμιση των δομών υγείας μέχρι το τέλος του 2024, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

«Έως το τέλος του 2024 θα έχουν ανακαινιστεί τα ΤΕΠ σε 80 νοσοκομεία, τα οποία έχουν ενταχθεί στον ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως δεν είναι κανείς ευχαριστημένος από τη σημερινή εικόνα του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εικόνα της Υγείας

«Για την εικόνα της υγείας διαχρονικά δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Πάμε να δούμε όμως τι γίνεται τώρα. Εγώ δεν θα μπω καθόλου σε τι παραλαμβάνει ο ένας και τι παραδίδει δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Προφανώς όμως το εθνικό μας σύστημα υγείας βγήκε μετά από μία δεκαετή υποχρηματοδότηση και μετά από μια μάχη που είναι πανδημία και αυτό το εθνικό σύστημα υγείας είναι που ήταν και στα Τέμπη, όπου άνοιξαν δομές εκείνη τη στιγμή, νοσοκομεία, πήγαν 35 νοσοκομεία το ΕΚΑΒ. Ήταν το εθνικό σύστημα υγείας της πανδημίας, όπου μπήκε μία νόσος που δεν υπήρχε και οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή βγαίνει κουρασμένο και καταπονημένο», παραδέχθηκε ο Υπουργός.

Για προσλήψεις προσωπικού

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία, τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, τους μισθούς και την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη.

Τόνισε ότι προσελήφθησαν 15.000 προσωπικό και υπάρχουν 7.000 παραπάνω προσωπικό σε σχέση με το 2019. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας στο προσωπικό και ιδιαίτερα στους γιατρούς, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, όπου βγαίνουν προκηρύξεις και αυτές οι προκηρύξεις πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας. Υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού συνολικά στην Ευρώπη και υπάρχει και μία ιδιομορφία της Ελλάδος, όπως δείξατε στο ρεπορτάζ σας με τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου λόγου χάρη στα νησιά μας σήμερα που μιλάμε δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό. Τι κάναμε; Κάναμε τρία πράγματα και θα δούμε τα αποτελέσματα τώρα. Κάναμε αύξηση των μισθών 10%, δίνουμε 1.800 ευρώ στους γιατρούς που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές επιπλέον και στέγη και παράλληλα κάτι για το οποίο κατακριθήκαμε, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, σε αυτές τις προκηρύξεις θα λειτουργήσει και θεωρούμε ότι θα έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Πλεύρης: Το ΕΣΥ θα στελεχωθεί και με ιδιώτες

Πρόσθεσε δε, πως με τους ιδιώτες γιατρούς θα μπορέσει να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΣΥ με εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής, αλλά και μερικής απασχόλησης.

«Στην Κω σας πληροφορώ, έχουμε απουσία παθολόγων και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες που δε θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπούνε στο νοσοκομείο. (…) Εμείς θεωρούμε ότι το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες, δηλαδή κάποιος θα μπορεί να έχει το ιδιωτικό του έργο και παράλληλα να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, είναι ένα βασικό κίνητρο το οποίο θα βάλει ιδιώτες που δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν ανακαινιστεί τα ΤΕΠ σε 80 νοσοκομεία, πρόσθεσε πως είναι έτοιμος ο υγειονομικός χάρτης και σύντομα θα τον παρουσιάσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «ήταν στόχος της πρώτης τετραετίας, αλλά δεν μας το επέτρεψε η πανδημία».

Αναφερόμενος στο μισθολογικό, ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα υπάρξει πιο δραστική παρέμβαση στους μισθούς των γιατρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ