Καταρρέει το νοσοκομείο Χίου – Ερώτηση Μιχαηλίδη στον υπουργό Υγείας

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» λόγω της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι κτηριακές του υποδομές. Τα προβλήματα του Νοσοκομείου περιγράφονται με «μελανά» χρώματα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής του Σύριζα κ. Ανδρέας Μιχαήλίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΣΝΟΧ) που καταγγέλλει ότι ελλείψεις υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού ξεπερνούν το 40%.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» λόγω της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι κτηριακές του υποδομές

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από ακόμα δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως το Σκυλίτσειο αντιμετωπίζει -όπως και πολλά άλλα νοσοκομεία ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές- σημαντικά ζητήματα στελέχωσης και υποδομών τα οποία δυσχεραίνουν την εκπλήρωση του έργου του. Δεδομένων μάλιστα των αναγκών του αυξημένου τους τελευταίους μήνες πληθυσμού αιτούντων άσυλο, έχουν δημιουργηθεί έτι μεγαλύτερες υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο του νησιού.

Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Στην ερώτηση καταγράφονται οι σημαντικότερες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει ήδη το νοσοκομείο ή πρόκειται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Όπως αυτές σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, το ΕΚΑΒ, το προσωπικό με συμβάσεις ΟΑΕΔ. Τους διερμηνείς για την εξυπηρέτηση των αιτούντων άσυλο, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδίως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα Επείγοντα. Ερωτάται, καταληκτικά, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσιμες ελλείψεις.

Στο Νοσοκομείο Χίου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δερματολόγος και ογκολόγος. Ενώ υπάρχει μόνο ένας νευρολόγος και ένας αιματολόγος. Σοβαρή είναι η υποστελέχωση σε οφθαλμιάτρους, ουρολόγους και ακτινολόγους.

Ιδιαίτερα για τους τους ακτινολόγους η ΣΕΣΝΟΧ καταγγέλλει «ότι οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες».

Κλειστές επ’ αόριστον δύο κλινικές

Παράλληλα δύο κτήρια είναι εδώ και αρκετό καιρό εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα το κτήριο της πρώην Χειρουργικής Κλινικής ξεκίνησε να επισκευαστεί αλλά οι εργασίες έχουν διακοπεί. Ενώ το κτήριο της Παθολογικής Κλινικής που του 2017 κατέρρευσε τμήμα της οροφής παραμένει κλειστό με άγνωστη την εξέλιξη των μελετών για επισκευή. Ιδιαίτερα για την Παθολογική Κλινική η ΣΕΣΝΟΧ έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Ελένη Κανταράκη.

Στα όρια τους ιατρονοοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς στο Σκυλίτσειο

Το αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να είναι στα όρια της εργασιακής εξάντλησης. Ενώ οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στον υπέρτατο βαθμό. Οι ελλείψεις σε κλίνες έχουν γεμίσει με ράντζα τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Πολλές φορές μάλιστα οι ασθενείς του παθολογικού τομέα -επειδή είναι κλειστή η Παθολογική Κλινική- νοσηλεύονται σε όποια Κλινική έχει διαθέσιμες κλίνες. Με ότι σημαίνει αυτό για την υγεία των ασθενών, όπως ο κίνδυνος διασποράς λοιμώξεων.

Η ερώτηση Μιχαηλίδη γεννά ερωτηματικά

Η διαμάχη ΣΕΣΝΟΧ με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κ. Κανταράκη για τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος κρατάει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι με την ερώτηση που κατέθεσε ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαηλίδης στρέφεται κατά της κ. Κανταράκη η οποία διορίστηκε διοικήτρια στο Νοσοκομείο Χίου επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει αντικατασταθεί από τη νέα κυβέρνηση επειδή η θητεία της λήγει τον Μάρτιο. Με την ερώτηση του ο κ. Μιχαηλίδης φαίνεται να έχει αποσύρει την υποστήριξη του από την εκλεγείσα διοικήτρια κ. Ελένη Κανταράκη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ