Ταχύτερη επούλωση πληγών με «έξυπνο» ηλεκτρονικό επίδεσμο

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ένας καινοτόμος ελαστικός επίδεσμος που μπορεί να παρακολουθεί την επούλωση των πληγών, να απελευθερώνει φάρμακα όταν απαιτείται και να προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στην πάσχουσα περιοχή, αναπτύχθηκε από το California Institute of Technology, με επικεφαλής τον Καθηγητή Wei Gao.

Ένας καινοτόμος ελαστικός επίδεσμος που μπορεί να παρακολουθεί την επούλωση των πληγών, να απελευθερώνει φάρμακα όταν απαιτείται και να προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στην πάσχουσα περιοχή, αναπτύχθηκε από το California Institute of Technology, με επικεφαλής τον Καθηγητή Wei Gao.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος από εμάς έχει κάποια πληγή από κόψιμο, ξύσιμο, έγκαυμα ή άλλη αιτία, το σώμα μας φροντίζει την επούλωση του. Όμως, δεν συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης και να δημιουργήσει πληγές που δεν θα υποχωρήσουν εύκολα και που θα μπορούσαν μελλοντικά να μολυνθούν.

Αυτού του είδους οι χρόνιες πληγές είναι εξουθενωτικές για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές. Επιβαρύνουν επίσης και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αποτελώντας οικονομική επιβάρυνση της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα νέο είδος έξυπνου επίδεσμου που αναπτύχθηκε από το California Institute of Technology μπορεί να κάνει τη θεραπεία αυτών των τραυμάτων ευκολότερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή. Αυτοί οι «έξυπνοι επίδεσμοι» αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του Wei Gao, επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής Μηχανικής, ερευνητή του Heritage Medical Research Institute και του Ronald and JoAnne Willens Scholar.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων πληγών, ειδικά σε διαβητικά έλκη και εγκαύματα που διαρκούν πολύ και προκαλούν τεράστια προβλήματα στον ασθενή», σημειώνει ο Wei Gao. «Υπάρχει ζήτηση για τεχνολογίες που μπορεί να διευκολύνουν την ανάκαμψη του ασθενούς».

Σε αντίθεση με έναν τυπικό επίδεσμο, ο οποίος μπορεί να αποτελείται μόνο από στρώματα απορροφητικού υλικού, οι έξυπνοι επίδεσμοι κατασκευάζονται από ένα εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές που περιέχει ενσωματωμένα ηλεκτρονικούς αισθητήρες και φάρμακα. Τα ηλεκτρονικά σημεία επιτρέπουν στον αισθητήρα να παρακολουθεί το ουρικό ή γαλακτικό οξύ, το επίπεδο pH ή τη θερμοκρασία του τραύματος, που μπορεί να αποτελεί φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση.

Ο επίδεσμος μπορεί να ανταποκριθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
  • Πρώτον, μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τα δεδομένα που έχει συλλέξει από το τραύμα σε έναν υπολογιστή, tablet ή smartphone για έλεγχο, είτε από τον ασθενή ή από έναν επαγγελματία υγείας.
  • Δεύτερον, μπορεί να απελευθερώσει ένα αντιβιοτικό ή άλλο φάρμακο που είναι αποθηκευμένο στον επίδεσμο, απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.
  • Τρίτον, μπορεί να εφαρμόσει ένα ηλεκτρικό πεδίο χαμηλής συχνότητας στην πληγή προκειμένου να διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ