Κορωνοϊός: Το 50% των ασθενών με άλλα νοσήματα δεν πάνε νοσοκομείο

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα νοσοκομεία της Αττικής, συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα νοσοκομεία της Αττικής, συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εκτίμησε ότι «στην Αθήνα, ενδεχομένως, να είμαστε πιο πειθαρχημένοι και υπήρξε καλύτερη τήρηση των μέτρων». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση των μέτρων.

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στις μελέτες που εμφανίζουν ότι οι ασθενείς με άλλες παθήσεις δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκριτικά με εισαγωγές πριν από δύο χρόνια (καρδιακές, αναπνευστικές κ.λπ.) παρουσιάζουν μια μείωση περίπου στο 50%.

«Τον Μάιο του ’18 βλέπαμε ίσως 100 καρκίνους του πνεύμονα, τον αντίστοιχο μήνα το ’20 είδαμε 40», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το αποδίδει κυρίως στον φόβο του κόσμου να προσέλθει στα νοσοκομεία, ακόμη και όταν έχουν συμπτώματα, λόγω των περιστατικών COVID. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι ασθενείς να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και να αξιολογούνται τα συμπτώματά τους.

Παράλληλα, όπως είπε, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό μένει σπίτι ζητώντας τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού. Όμως κάποιες φορές μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στέλιος Λουκίδης είπε ότι η Πνευμονολογική Εταιρεία μελετά συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας και πώς πρέπει να συμβουλέψουν, βάσει συμπτωμάτων, τους ασθενείς τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ