Johnson: Ιστορική αποζημίωση 8,9 δισ. σε καταναλωτές για το ταλκ

Μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στα δικαστικά χρονικά θα αναγκαστεί να καταβάλει η Johnson & Johnson, μία από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις εταιρεία προϊόντων υγείας στον κόσμο, εξαιτίας των χιλιάδων αγωγών που έχει δεχθεί για το δημοφιλές της προϊόν «Baby Powder» που φέρεται να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου.

Μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στα δικαστικά χρονικά θα αναγκαστεί να καταβάλει η Johnson & Johnson, μία από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις εταιρεία προϊόντων υγείας στον κόσμο, εξαιτίας των χιλιάδων αγωγών που έχει δεχθεί για το δημοφιλές της προϊόν «Baby Powder

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά από χρόνια δικαστικών ελιγμών με αποκορύφωμα το αμφιλεγόμενο ελιγμό πτώχευσης «Texas two-step» στον οποίο προσπάθησε να μεταθέσει την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης των θυμάτων της σε μια θυγατρική της, η εταιρεία δέχθηκε χθες (4/4) να πληρώσει -σε διάρκεια 25 ετών- το ποσό των 8,9 δισ. δολαρίων, που υπερβαίνει την αρχική της πρόθεση για καταβολή 2 δισ. δολαρίων.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί στην Johnson & Johnson να έχει πρόσβαση στα εργαλεία πτώχευσης για την αντιμετώπιση της ευθύνης της αυτήν τη στιγμή», είχε δηλώσει ένας από τους δικαστές που εξέτασε την παλαιότερη αίτηση πτώχευσης στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ.

Johnson: Πώς θα αποζημιώσει τα θύματα

Η Johnson & Johnson στο προτεινόμενο σχέδιο διακανονισμού που κατατέθηκε σε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον συμφώνησε να πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές, που ισχυρίζονται ότι το ταλκ στην εμβληματική «Baby Powder» και άλλα προϊόντα τους προκάλεσε καρκίνο, ανέφερε η εταιρεία. Το ποσό υπερβαίνει την αρχική προσφορά της J&J των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η LTL Management, θυγατρική της Johnson & Johnson, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης αργά την Τρίτη 4 Απριλίου, για δεύτερη φορά, με σκοπό να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα περιέχει τον προτεινόμενο διακανονισμό σε έναν δικαστή το συντομότερο στις 14 Μαΐου, ανέφερε η εταιρεία σε επίσημα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο.

To τεράστιο ποσό αφορά αποζημιώσεις σε τουλάχιστον 60.000 αιτούντες που συμφώνησαν με την πρόταση της εταιρείας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Reuters ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1970 στην εταιρεία ότι στο παιδικό της ταλκ (Baby Powder) εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο. H εταιρεία κατηγορήθηκε ότι έκανε οργανωμένη εκστρατεία για να αποκρύψει τα στοιχεία των ερευνών που έδειξαν ότι οι ουσία που περιέχονταν στο Baby Powder και Shower to Shower έχει προκαλέσει σε χιλιάδες γυναίκες καρκίνο των ωοθηκών.

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, καθώς επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και επιτρέπει στην Εταιρεία να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή μας να επηρεάσουμε βαθιά και θετικά την υγεία για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Erik Haas, αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J, σε δήλωση.

Αντιθέσεις…

Tην αντίθεσή του με το διακανονισμό εξέφρασε ωστόσο ο δικηγόρος Τζέισον Ίτκιν, του οποίου το δικηγορικό γραφείο χειρίζεται 10.000 υποθέσεις που αφορούν γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο μετά από χρόνια χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων της εταιρείας. Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι ο προτεινόμενος διακανονισμός είναι κακός για τα θύματα και ευλπιστεί να απορριφθεί από το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της σχετικής είδησης η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει άνοδο, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν την θετική κατάληξη της υπόθεσης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2023 θα σταματήσει να πουλάει στο παιδικό ταλκ σε όλο τον κόσμο, δύο χρόνια μετά την απόσυρσή του από την αμερικανική αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ