Δημόσια ΥγείαAdvocating for Adolescent Health: Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των εφήβων

Advocating for Adolescent Health: Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των εφήβων

- Advertisement -

H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών καθώς και πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων τονίστηκε σε εκδήλωση με στόχο την προαγωγή της υγείας τους στη χώρα μας.

H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών καθώς και πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων τονίστηκε σε εκδήλωση με στόχο την προαγωγή της υγείας τους στη χώρα μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.

Ο επικεφαλής της Unesco Global Health Καθηγητής Didier Jourdan, τόνισε ότι οι έφηβοι σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι πολεμικές συρράξεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά.. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατά 13%, σε παγκόσμιο επίπεδο, με όσους προέρχονται από σπίτια χαμηλού εισοδήματος να είναι δυνητικά ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αρνητικές δευτερεύουσες επιπτώσεις κρίσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε μεταξύ άλλων η Εθιστική Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, η οποία δυνητικά οδηγεί σε απομόνωση και παραμέληση των κοινωνικών, ακαδημαϊκών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, της προσωπικής υγιεινής και της υγείας. Όπως αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πανδημία COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε από 40% σε 62,7%, ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός από 25% ανήλθε στο 50%.

Εθιστικές συμπεριφορές

Σύμφωνα με έρευνα στην Ελλάδα, σημαντική ήταν και η αύξηση των online ραντεβού, του sexting και του διαδικτυακού σεξ. Ειδικά στα αγόρια, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την πορνογραφία για αυτοϊκανοποίηση. Η χρήση πορνογραφικού υλικού περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σεξουαλική υγεία και ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούρο Ψηφιακής Βιοϊατρικής. Το πρόγραμμα αφορά στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και την ψηφιακή παιδεία και υλοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO ITE.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση

Ο Καθηγητής Didier Jourdan, κατά την ομιλία του, έδωσε έμφαση στα δεδομένα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους στη σύγχρονη πραγματικότητα – ιδιαίτερα μετά την πανδημία – και σε στρατηγικές παρέμβασης.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αγωγής Υγείας UNESCO ITE (Institute of Technology and Education) Tigran Yepoyan και η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., Αναστασία Γιαννάκη, μίλησαν σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκφράσεις βίας, διατροφικές παρεκτροπές, εξάρτηση από οθόνες κ.α.), καθώς και ενίσχυσης της ολιστικής υγείας με στόχο την κατάκτηση ευεξίας (wellbeing) και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιών, λειτουργικών και ευτυχισμένων μελλοντικών ενηλίκων.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία των σχολείων που προάγουν την υγεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις της Προέδρου του ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία Αθηνάς Πάσσιου, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και το σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), της περιφερειακής συμβούλου Ρίτας Μωραϊτάκη, σχετικά με την αλληλεγγύη και την σύμπνοια προς το κοινό όραμα της βελτίωσης των συνθηκών για τις νέες γενιές και της εκπαιδευτικού Αγγελικής Μπαστέα για το δίκτυο εκπαιδευτικών κατά του εκφοβισμού και την συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας. Συντόνισαν και σχολίασαν η Καθηγήτρια Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Μαρίζα Τσολιά και ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της LIFELINE Hellas, και τη σημασία του έργου βελτίωσης της ποιότητας ζωής παιδιών και εφήβων τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Αναστασία Παπαμανώλη και η Επίτιμη Αντιπρόεδρος και Πρέσβειρα για την ανάπτυξη «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών Άντζυ Μαργαρίτη – Andrews.

Βράβευση της Μονάδας Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βραβεύτηκε η Μονάδα Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ως υπηρεσία «φιλική» για εφήβους που προάγει την ψηφιακή παιδεία και εφαρμόζει πρωτόκολλα κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης, με καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής. Η βράβευση έγινε από την Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κατερίνα Καμπάση. Το 2018 η Μονάδα είχε λάβει διάκριση ως «καλή πρακτική» (good practice), λειτουργώντας ως «φιλική» για εφήβους υπηρεσία.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε ότι από το 2006 που λειτουργεί η Μονάδα έχουν προσέλθει πάνω από 10.000 έφηβοι με διάφορα θέματα ανάπτυξης, διατροφικών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών, εκφοβισμού, αναπηρίας, σεξουαλικής υγείας, εξάρτησης από οθόνες, κ.ά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας – αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας για την Ανώτατη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Ζώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Ο σχολιασμός της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότεροι από 300 λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί, έγινε από τη φιλόλογο και δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ