HealthSpy: Περικοπές προσωπικού, clawback και λοιποί… αποκεφαλισμοί

  • HealthSpy by MisterSpy
Η γόνιμη διάθεση που παρέμεινε… υπόσχεση

Μικρής διάρκειας ήταν η «χαρά» μετά την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ με τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τον δυσεπίλυτο γρίφο του clawback. Μετά από ατέρμονες συναντήσεις, συζητήσεις και οικονομετρικές αναλύσεις, διαφαινόταν πλέον φως στο τούνελ και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και γόνιμη συνεργασία. Στόχος των δύο πλευρών παραμένει διαχρονικά η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη δημόσια υγεία. Που εν τέλει, φαίνεται να παραμένει… ως διάθεση. Ο εξορθολογισμός του clawback παραμένει ενεργός στην ατζέντα του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μάλιστα διεμήνυσε και από το βήμα της φετινής ΔΕΘ.

Ωστόσο, παρά τις καθυστερημένα καλές διαθέσεις, οι δεσμεύσεις για μείωση του clawback φαίνεται για ακόμα μια φορά να μην επαληθεύονται χρονικά. Για το πρώτο επτάμηνο του έτους φαίνεται ήδη να ξεπερνάει τα 530 εκατομμύρια ευρώ. Υπό το καθεστώς ανασχηματισμού, με νέο υπουργό Υγείας τον Θάνο Πλεύρη, η κοινωνική πολιτική μπαίνει ξανά στο προσκήνιο, καθυστερώντας δραματικά τις πολυπόθητες συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου… μέχρι νεοτέρας.

Μικρής διάρκειας ήταν η «χαρά» μετά την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ με τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τον δυσεπίλυτο γρίφο του clawback.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ίδια στιγμή, η ασφυκτική πίεση του clawback και στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων τις έχει οδηγήσει στο «χείλος του γκρεμού». Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι πολλές εξ’ αυτών είναι έτοιμες να αποσύρουν από την ελληνική αγορά μια σειρά από αναλώσιμα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον σακχαρώδη διαβήτη. Σχετική επικοινωνία για το μείζον ζήτημα έχει υπάρξει με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του υπουργείου Υγείας, με σκέψεις να μειωθεί το ΦΠΑ στα προϊόντα, ώστε να γίνουν «βιώσιμα». Οι αποφάσεις αναμένονται προσεχώς… ενώ σε περίπτωση μη συμφωνίας πολλοί διαβητικοί δεν θα έχουν πρόσβαση σε πολύ βασικά αναλώσιμα για τη θεραπεία τους.

Μικρής διάρκειας ήταν η «χαρά» μετά την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ με τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τον δυσεπίλυτο γρίφο του clawback.

…και τα δυσάρεστα hubαρια

Σε περικοπές… λόγω συμπίεσης κόστους παρά τις υψηλές χρηματοοικονομικές αποδόσεις προχωρά θυγατρική φαρμακευτικής επιχείρησης στην Ελλάδα στο επόμενο δεκαήμερο. Όπως μεταφέρουν στη στήλη άνθρωποι που γνωρίζουν τις αποφάσεις της ανωτέρας διοίκησης: «Το restructuring αποδεκατίζει τμήματα και ενοποιείται σε κάθετες δομές με χώρες του εξωτερικού, όπου εντάσσονται σε ζώνες».

Μολονότι ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την ένθερμη υποστήριξη του στο εγχώριο επιχειρείν, δεν κρύβει τα «δόντια» του για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, με κάθε κόστος. Πέρα από τις οριζόντιες περικοπές, στην περίπτωση αυτή απειλούνται και οι θέσεις ανθρώπων που αποτέλεσαν για πολλά χρόνια «σύμβολο» της φαρμακευτικής στην ελληνική αγορά, καθώς σύμφωνα με τις excel αξιολογήσεις, δεν κρίνονται πλέον απαραίτητοι.

Η επικοινωνία σας… προωθείται

Προβεβλημένη και βαρυσήμαντη προσωπικότητα από το χώρο της επικοινωνίας πρόκειται να… κατεβάσει ρολά. Οι αξιολογήσεις για την αποδοτικότητα του έργου κρίθηκαν επανειλημμένως «αδύναμες» παρά τις συνεχείς ευκαιρίες που αφειδώς παραχωρήθηκαν. Ο όμιλος ετοιμάζεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη και ανοχή που έδειξε έως σήμερα. Ήδη, πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως γίνονται ήδη επαφές για την αντικατάσταση του προσώπου. Μεταξύ άλλων, αναζητούνται στελέχη που γνωρίζουν από νέες τεχνολογίες, διαθέτουν ουσιαστικό και επαγγελματικό κυρίως δυναμισμό, αλλά και με διάθεση… καλής συνεργασίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

clawback

clawback

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ