Ζαούτης: Στα 33 τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα και άλλα 98 ύποπτα

Αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στόχος μας είναι η ανάσχαιση της μεταδοτικότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στην έκτακτη συμμετοχή του στη σημερινή ενημέρωση του υπουργειου Υγείας.

Αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στόχος μας είναι η ανάσχαιση της μεταδοτικότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στην έκτακτη συμμετοχή του στη σημερινή ενημέρωση του υπουργειου Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ενημέρωση μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είπε: «Εστιάζω στην Όμικρον, που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα. Το 73% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Όμικρον. Για τη νοσηρότητα, φαίνεται, χωρίς να έχουμε τελικά δεδομένα, πως έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Στην Ελλάδα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 18 είναι στην Κρήτη. Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα, με το PCR να το επιβεβαιώνει κατά 98-99%. Έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια 3-4 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς επιπλοκές».

Γκάγκα: «Περνάμε καλά αλλά με προσοχή»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε πως είναι αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού.

«Να νιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά να προσέξουμε. Βγαίνουμε περνάμε καλά αλλά με προσοχή πάντα», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τοποθέτησή της είπε: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, αλλά και στην Αττική. Οι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών. Πέρα από τα νέα μέτρα, πολλά είναι τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε. Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πρέπει ο καθένας μας να μειώσει τις πιθανότητες να εκτεθεί στον ιό. Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός μεταδοτικού στελε΄χους, θα ήταν σκόπιμο και οι εμβολιασμένοι να διενεργήσουν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες, μετά από επαφή με κρούσμα. Η επικράτηση της Omicron αλλάζει τα δεδομένα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ και μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ