Δημόσια ΥγείαΞεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης - Η συνταγογράφηση

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Η συνταγογράφηση

- Advertisement -

Χωρίς ιατρική συνταγή ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου η διενέργεια εμβολιασμού κατά της γρίπης με τα συμβατικά εμβόλια, ενώ με συνταγογράφηση θα συνεχίσουν να γίνονται τα δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια.

Χωρίς ιατρική συνταγή ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου η διενέργεια εμβολιασμού κατά της γρίπης με τα συμβατικά εμβόλια, ενώ με συνταγογράφηση θα συνεχίσουν να γίνονται τα δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης ενάντια στην εποχική γρίπη. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως τονίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού στην Ελλάδα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συστήνει το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου, καθώς η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

Οπότε, είναι σκόπιμο οι πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύο οι δυνατότητες για να προχωρήσετε σε αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος, είτε με συνταγογράφηση για συγκεκριμένα εμβόλια, είτε χωρίς, από αύριο, 1η Νοεμβρίου, καθώς το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο, θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Τα εμβόλια

Φέτος κυκλοφορούν 6 εμβόλια, 4 συμβατικά και 2 νέου τύπου με ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Τα εμβόλια είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας από αύριο 1η Νοεμβρίου η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού με τα συμβατικά εμβόλια θα γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο σημειώνει πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών και απευθύνονται σε άτομα άνω των 65 ετών και θα χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Σημειώνεται ότι αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστά ειδικότερα για τα άτομα 75 ετών και άνω λόγω ανοσογήρανσης να εμβολιάζονται με τα προαναφερόμενα ενισχυμένα εμβόλια.

Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την αναμενόμενη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. ΄

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Οι ομάδες πληθυσμού που συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ