Δημόσια ΥγείαΤζανάκης και παραλλαγή «Κένταυρος» - Πότε αναμένεται έξαρση

Τζανάκης και παραλλαγή «Κένταυρος» – Πότε αναμένεται έξαρση

- Advertisement -

Ο «Κένταυρος» είναι «πρώτος ξάδερφος της παραλλαγής “Όμικρον 5” με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια νοσογόνο δύναμη, αλλά «λιγάκι πιο μεταδοτικός» όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο «Κένταυρος» είναι «πρώτος ξάδερφος της παραλλαγής "Όμικρον 5" με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια νοσογόνο δύναμη, αλλά «λιγάκι πιο μεταδοτικός» όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πότε εφιστά την προσοχή ο καθηγητής Τζανάκης

Ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, φάνηκε καθησυχαστικός για τον Σεπτέμβριο, με τους δείκτες της νόσου να αποκλιμακώνονται, καθώς το 80% με 90% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία, αφού έχει νοσήσει, έχει εμβολιαστεί, ή και τα δύο μαζί.

Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται μια νέα πανδημική κρίση και επιδημική έξαρση, το ύψος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το πρώτο κρούσμα της «Κένταυρος» -που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, με τους επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα είναι πάρα πολύ καλή. Μειωμένα κρούσματα, μειωμένοι θάνατοι, μειωμένες νοσηλείες, πολλά εξιτήρια, διασωληνωμένοι γύρω στους 100» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

«Αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την Όμικρον»

Όπως εξήγησε, «για τον “Κένταυρο” δεν υπάρχουν σίγουρες απαντήσεις. Στην Ινδία που έχει επικρατήσει έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα της Όμικρον. Δεν μπορούμε εύκολα να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Θεωρείται υποπαραλλαγή της Όμικρον». Η κυρία Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι πλέον «ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει. Νόσησαν πολλοί το καλοκαίρι. Θεωρούμε ότι είμαστε σε εισαγωγικά “άνοσοι”. Όχι ότι δεν θα νοσήσουμε ξανά, αλλά ότι διασφαλιζόμαστε ως προς τη σοβαρή νόσηση».

Ερωτηθείσα για την ανάγκη εμβολιασμού, η Ντόρα Ψαλτοπούλου είπε ότι «αυτοί που δυστυχώς πεθαίνουν, είτε από τον κορωνοϊό είτε με τον κορωνοϊό, ήταν άτομα 60 ετών και άνω, ή άτομα με προβλήματα υγείας. Αυτοί είναι μεταξύ όλων μας που νοσούμε που πληρώνουν το βαρύτερο φορτίο νοσοκομειακής εισαγωγής και θανάτου. Επομένως, πραγματικά, στην τρίτη και τέταρτη ηλικία τα επικαιροποιημένα εμβόλια, σε Ελλάδα και ΕΕ, έχουν περίπου 20% εμβολιασμό και αποδοχή. Μακάρι τώρα που γυρίζουμε στους εσωτερικούς χώρους αυτές οι ηλικιακές ομάδες και οι ευαίσθητοι πληθυσμοί να εμβολιαστούν».

Σε ό,τι αφορά τα νέα εμβόλια, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «περιμένουμε και το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Όμως και τα διαθέσιμα μειώνουν πάρα πολύ τον κίνδυνο θανάτου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ