Τσιγάρο: Τα νέα προϊόντα νικοτίνης υποστηρίζουν τη διακοπή καπνίσματος;

Στα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα και τις εμπειρίες των καταναλωτών που επωφελούνται καθημερινά από τη μείωση της βλάβης του καπνού που προκαλούν τα παραδοσιακά τσιγάρα «παραπέμπουν» οι ειδικοί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τον οριστικό έλεγχο διακοπής του καπνίσματος.

Στα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα και τις εμπειρίες των καταναλωτών που επωφελούνται καθημερινά από τη μείωση της βλάβης του καπνού που προκαλούν τα παραδοσιακά τσιγάρα «παραπέμπουν» οι ειδικοί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τον οριστικό έλεγχο διακοπής του καπνίσματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η παγιωμένη ιδεολογία πρέπει να παραμεριστεί προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην πρόοδο προς τον κοινό στόχο ελέγχου του καπνίσματος» σημειώνουν -μεταξύ άλλων- οι ομιλητές στο πάνελ συζήτησης υπό τον τίτλο «Ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης: Υποστήριξη ή υπονόμευση στη διακοπή καπνίσματος;» του φετινού Global Forum on Nicotine 2021 (GFN) που διεξήχθη στο Λίβερπουλ.

«Νιώθουμε πως βρισκόμαστε στη σωστή πορεία» υπογραμμίζει ο κ. Gerry Stimson, ομότιμος καθηγητής στο Imperial College London και ιδρυτής του GFN, τονίζοντας πως «Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν τα οφέλη που προσφέρουν τα ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης και οι καινοτομίες που διατίθενται στην αγορά, οδηγώντας έτσι σταδιακά στην απαξίωση των καιόμενων τσιγάρων».

Ωστόσο, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή κι αυτό αποδεικνύεται από τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Νικοτίνη – GFN. «Το ερώτημα είναι πώς θα επιταχύνει η διαδικασία και θα κλιμακωθεί έτσι ώστε η μείωση της βλάβης του καπνού να φτάσει σε όλους τους καταναλωτές, σε όλο τον κόσμο, το συντομότερο δυνατό» σημειώνει.

Τσιγάρο και δημόσια υγεία

Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον εθισμός στα καιόμενα τσιγάρα είναι ποιος χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα προϊόντα νικοτίνης, ποιο το προφίλ των χρηστών, όπως και η θέληση τους για διακοπή του καπνίσματος, υπογραμμίζει η κ. Rebecca Taylor, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (2012-14), η οποία ηγήθηκε της έκκλησης στο Κοινοβούλιο για λογική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην οδηγία της ΕΕ στα προϊόντα καπνού.

Η μείωση της βλάβης του καπνού αποτελεί στρατηγική για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό. Η βασική αρχή της στρατηγικής αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός καπνιστών θέλει να σταματήσει να αποτυγχάνει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υπάρξει εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα μη καιόμενα προϊόντα.

Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που χρήζει αλλαγής πλέον σήμερα από τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών, όπως τονίζει από πλευράς της η κ. Jeannie Cameron, αντιπρόεδρος της Juul Labs. Στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση των βλαβών που προκαλεί ο καπνός από το κάπνισμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Οι αλλαγές είναι προτιμότερες από το να μην υπάρξει καμία αντίδραση στα σημερινά δεδομένα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Jeannie Cameron, επικεντρώθηκε στο πρόσφατο έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το κάπνισμα, το οποίο κατά τη γνώμη της θεωρεί πως ο «καπνός είναι το πρόβλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Jeannie Cameron υπογράμμισε ότι η κοινωνία έχει καταλάβει ότι ο καπνός, σε όλες τις πτυχές του, «πρέπει να καταπολεμηθεί»: ακόμα κι αν αυτός παράγεται από τις μεταφορές ή ακόμα και τη βιομηχανία.

Ενημέρωση των καταναλωτών

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Gregory Conley, πρόεδρος του American Vaping Association, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνει ότι «πρέπει αν εμπιστευόμαστε τις ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που προασπίζονται τη δημόσια υγεία. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης είπε ότι αυτό που θέλει είναι να δοθούν μόνο «πραγματικές πληροφορίες» στους καταναλωτές σχετικά με τη βλάβη και των προϊόντων.

«Πρέπει να πάρουν οι άνθρωποι τις σωστές αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως με βάση τη ζημία που προκαλούν, μπορεί να είναι «παράλογο» ότι οι φόροι για όλα τα προϊόντα καπνού είναι ίσοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ