ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤριπλασιάστηκαν οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες στη χώρα

Τριπλασιάστηκαν οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες στη χώρα

- Advertisement -

Τριπλασιασμό στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών και στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, έφεραν στους Έλληνες οι τρεις κρίσεις που ξεκίνησαν από το 2009 και διαρκούν έως και σήμερα: η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση.

Τριπλασιασμό στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών και στις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, έφεραν στους Έλληνες οι τρεις κρίσεις που ξεκίνησαν από το 2009 και διαρκούν έως και σήμερα: η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την κρίση να βαθαίνει, η χώρα μας εμφανίζει τις εντονότερες οικονομικές ανισότητες, καθώς οι φτωχοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες σε ποσοστό 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης σε 52.000 νοικοκυριά και 126.000 άτομα, που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Διευθυντής του ΜΒΑ ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Μολονότι υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και ιδίως στο φάρμακο, οι ασθενείς εξακολουθούν να βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να αγοράσουν την περίθαλψή τους, εξαιτίας της μειωμένης δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος.

Αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες να πληρώνουν τριπλάσιες ιδιωτικές δαπάνες σε σύγκριση με τους λοιπούς Ευρωπαίους από την τσέπη τους και όχι μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία αντιστοιχεί μόλις το 12-13% των δαπανών. Απευθείας πληρωμές ύψους 5,5 δις. κατέβαλαν οι Έλληνες όταν ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε 5,3 δισ. ευρώ.

Το χάσμα μεταξύ της χώρας μας με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση φτάνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθώς εμείς διαθέτουμε το 6% του ΑΕΠ για την υγεία, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρώπης διέθεταν το 8% του ΑΕΠ τους και τελευταία προχώρησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησής τους.

Αύξηση δαπανών για το φάρμακο

Όπως τόνισε ο καθηγητής, Γιάννης Υφαντόπουλος, την 20ετία 2000-2020 η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 32% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και η δαπάνη τους για φάρμακο αυξήθηκε κατά 38% μαζί με τη συνολική αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε φτωχοποίηση, η οποία αρχικά αφορούσε το 8% των νοικοκυριών και στη συνέχεια τριπλασιάστηκε και έφτασε το 24%, ενώ αντίστοιχα τριπλασιάστηκαν και οι καταστροφικές δαπάνες.

Αντίστοιχα, οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες σε άτομα άνω των 50 ετών, από το 9,8% το 2004, τριπλασιάστηκε επίσης στο 27,8%.

Συνολικά οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες τριπλασιάστηκαν ως το 2016 φτάνοντας το 16-17%, και τώρα έχουν μειωθεί στο 6,7%, όταν στην Ε.Ε. περιορίζονταν στο 1% και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Πρωτιά ανισοτήτων για την Ελλάδα

Μιλώντας για τις ανισότητες ο κ. Υφαντόπουλος πως η Ελλάδα πρυτανεύει στις ανισότητες υγείας, καθώς οι πλούσιοι Έλληνες έχουν ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε ποσοστό 0,7% έναντι 1,2% των πλούσιων Ευρωπαίων, ενώ οι φτωχοί Έλληνες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανικανοποίητες ανάγκες υγείας με ποσοστό 17%.

Καταλήγοντας ο καθηγητής τόνισε πως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του συστήματος η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας φτάνει το 2,5% του ΑΕΠ έναντι 1-1,5% του ΑΕΠ στις άλλες χώρες.

Στο 35% οι ιδιωτικές πληρωμές στην υγεία, απευθείας από τις τσέπες των ασθενών

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ