Το 76% των ασθενών με long covid δεν νοσηλεύτηκαν στην αρχική νόσηση

 • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Περίπου το 76% των ασθενών με μακροχρόνια COVID-19 (long covid) δεν είχαν νοσηλευτεί στην αρχική τους λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό FAIR Health.

Περίπου το 76% των ασθενών με μακροχρόνια COVID-19 (long covid) δεν είχαν νοσηλευτεί στην αρχική τους λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό FAIR Health.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους New York Times, μολονότι οι ασθενείς δεν ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν, εμφάνισαν «δυσκολίες στην αναπνοή, βήχα, αδιαθεσία και κόπωση» μήνες μετά τη διάγνωση, όπως αναφέρει η μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 78.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με μακροχρόνια COVID (long covid) στο διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με long covid, ενώ τα άτομα μεταξύ 36 και 50 ετών ήταν στην πιο πιθανή ηλικία -δημογραφικά- για να διαγνωστούν.

Οι ασθενείς με long covid είχαν υψηλότερες βαθμολογίες κινδύνου του Department of Health & Human Services-Hierarchical Condition Category (HHS-HCC). Η βαθμολογία προσδιορίζει τους ασθενείς που είναι πιθανό να καταναλώσουν περισσότερους πόρους υγειονομικής περίθαλψης, και δυνητικά να υποστούν μεγαλύτερο κόστος φροντίδας μακροπρόθεσμα.

Προβλήματα υγείας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι θετικοί στον COVID δεν θα νοσηλευτούν. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με ήπια κρούσματα της νόσου «πιθανόν να καταλήξουν με μακροχρόνια συμπτώματα ή νέα προβλήματα υγείας μετά την Covid», όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τον αριθμό των πασχόντων από την έρευνα που έχουν εμβολιαστεί. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των πασχόντων της έρευνας, έχουν μολυνθεί το 2021 και οι περισσότεροι από αυτούς μέσα στο τελευταίο μισό εξάμηνο. Συχνά, οι πάσχοντες έχουν εμφανίζουν συμπτώματα long covid σχεδόν 4μιση μήνες μετά τη λοίμωξη.

Σχεδόν το 35% των πασχόντων ήταν μεταξύ 36 και 50 ετών. Το ένα τρίτο ήταν ηλικίας 51 έως 64 ετών και το 17% ήταν ηλικίας 23 έως 35 ετών. Σχεδόν το 4% των πασχόντων ήταν 12 ετών ή νεότερο, ενώ σχεδόν το 7% ήταν μεταξύ 13 και 22 ετών.

Έξι άτομα από τους πάσχοντες ήταν 65 ετών και άνω, ποσοστό που σχεδόν σίγουρα δείχνει ότι οι πάσχοντες που καλύπτονταν από το κοινό πρόγραμμα Medicare δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.

Μήπως πάσχετε από σύνδρομο Long Covid; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να παραμείνετε ασφαλείς
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από συμπτώματα Covid-19 που επιμένουν επί εβδομάδες ή και μήνες μετά τη νόσηση

Το σύνδρομο Long Covid – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο long Covid ή post Covid-19 είναι ένας όρος που απασχολεί ήδη – και θα συνεχίσει να απασχολεί έντονα – τα συστήματα υγείας, ακόμη και μετά την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19. Αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα που περιγράφει τις. μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία, εβδομάδες ή και μήνες μετά από τη νόσηση και. περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά από την οξεία λοίμωξη.

Ο Π.Ο.Υ. επέλεξε τον όρο «σύνδρομο long Covid ή post Covid» για να περιγράψει τα ιατρικά αυτά δεδομένα και το αναγνώρισε επισήμως, ως σύνδρομο, το 2021. Τα συχνότερα συμπτώματα μέσω των οποίων εκδηλώνεται είναι:

 • Δύσπνοια με μειούμενη ικανότητα για άσκηση
 • Επίμονος βήχας
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Πόνος στο στήθος
 • Κόπωση ή εύκολη κούραση
 • Πόνος στο στομάχι
 • Πονοκέφαλος
 • Προβλήματα ύπνου
 • Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
 • Διάρροια
 • Ζάλη ή ορθοστατική υπόταση
 • Εξάνθημα
 • Αγευσία ή ανοσμία
 • Αδυναμία σκέψης ή εστίασης

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ