Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τη «νόσο Χ»: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα

Ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας και η «νόσος Χ» βρέθηκε στο επίκεντρο επιστημονικής συνάντησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας και η «νόσος Χ» βρέθηκε στο επίκεντρο επιστημονικής συνάντησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. Τονίζεται δε, πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία» καταλήγει η ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ.

Μαγιορκίνης για «νόσο Χ»

Την βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα έρθει μια νέα πανδημία εξέφρασε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τη κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας που θα είναι κατά 70% πιο θανατηφόρα!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής,η «νόσος Χ» που τρομοκράτησε τον πλανήτη δεν είναι ένα νέο βακτήριο ή ιός αλλά ένα θεωρητικό σενάριο. Υπογράμμισε δε, πως, η πανδημία είναι σαν ένας σεισμός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ