Δημόσια ΥγείαΘεσσαλία: Έξαρση κρουσμάτων Covid - Συρροή γαστρεντερίτιδας

Θεσσαλία: Έξαρση κρουσμάτων Covid – Συρροή γαστρεντερίτιδας

- Advertisement -

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είπε, κατεγράφησαν 48 νέα κρούσματα γαστρεντερίδας και 86 λοίμωξης του αναπνευστικού, 37 εκ των οποίων ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Από επτά ελέγχους για λεπτοσπείρωση, η μία περίπτωση αποτελεί ύποπτο κρούσμα και παρακολουθείται, ενώ τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εντοπίστηκαν σε αδέσποτους σκύλους.

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας, ανέφερε ο κ.Σερέτης και υπογράμμισε πως, συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.300 εμβολιασμοί για τέτανο και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ευάλωτων ομάδων για την ηπατίτιδα Α.

Ενα πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης

Όσον αφορά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο εστάλη έλεγχος δειγμάτων που έχουν ληφθεί από επτά άτομα για λεπτοσπείρωση, με ένα από αυτά να καταγράφεται και να κατατάσσεται σαν πιθανό κρούσμα. “Δεν έχουμε προς το παρόν άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης”, υπογράμμισε.

Επίσης, όπως σημείωσε, το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλεξε η φιλοζωική εταιρεία. “Παρακαλούμε τους Δήμους, λοιπόν, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά”, τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.378 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών με το εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Α.

Όσον αφορά το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως είπε, μέχρι σήμερα 25/9 στις 08:00 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.061 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
  • – Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ολόκληρο το Δήμο.
  • – Στον Δήμο Τυρνάβου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τον οικισμό της Λυγαριάς.
  • – Στον Δήμο Κιλελέρ το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καλαμακίου.
  • – Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αγιάς.

Όπως τόνισε, εκτός από τις αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Αγιάς, με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη ενημέρωση.

Ακόμη, τόνισε ότι το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες στους Δήμους.

Όσον αφορά το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης, σήμερα, όπως είπε ο κ. Σερέτης, δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία.

Επιπλέον, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, συνεχίστηκε σήμερα ο έλεγχος συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς. Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

“Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές”, σημείωσε ο κ. Σερέτης.

Όσον αφορά το δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχει σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Πιερία, όπως είπε, τα εργαστηριακά αποτελέσματα, μετά από τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες, συμμορφώνονται με τα νομοθετικά όρια και προσέθεσε ότι εντός νομοθετικών ορίων ήταν για δείγματα από ορισμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας.

Όσον αφορά την ασφάλεια των οστρακοκαλλιεργητών, αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, σημείωσε ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ