Θεοδωρίδου: Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό- Για ποιους και πότε

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στο προσκήνιο επανέρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας πως η δεύτερη αναμνηστική δόση ενδείκνυεται για τους 60 ετών και άνω.

Στο προσκήνιο επανέρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωση η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας πως η δεύτερη αναμνηστική δόση ενδείκνυεται για τους 60 ετών και άνω. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό προτείνουμε 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει αυτή η δόση να γίνει σε μεσοδιάστημα τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού -πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ισχυρή σύσταση – Εθελοντικός ο εμβολιασμός

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση είναι εθελοντικός και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την γ’ δόση.

Για παιδιά 12 – 17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από εξι μήνες από την β’ δόση.

Η αναμνηστική δόση εξακολοθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει στις 7 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε πως σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση) εμβολίου κατά της Covid-19 για τους άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Παιδιά και έφηβοι

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι εγκρίθηκε:

  • Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.
  • Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Διευρύνεται το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε η διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων για Pfizer και Moderna στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, από τις τρεις και τις τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα, το διάστημα διευρύνεται στις 8 εβδομάδες. Το πιο σύντομο μεσοδιάστημα εξακολουθεί να συστήνεται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ η τρίτη δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ