Θεοδωρίδου: Η 3η δόση προφυλάσσει 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποιούν από το υπουργείο Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποιούν από το υπουργείο Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να εκφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Παρά τις διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη, έναντι των άλλων παραλλαγών. Η αποτελεσματικότητα ως προς την Omicron με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αυξημένη μεταδοτικότητα

Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται στην εμφάνιση συλλοιμώξεων με την εμφάνιση Δέλτα και Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους. Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ