Θάνος Πλεύρης: Η αλήθεια για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ

Τα στοιχεία για τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ παρουσίασε αναλυτικά το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή σήμερα είναι, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά να γίνεται ένα self test την εβδομάδα».

Τα στοιχεία για τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ παρουσίασε αναλυτικά το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή σήμερα είναι, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά να γίνεται ένα self test την εβδομάδα».
Θάνος Πλεύρης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μετά την αντιπαράθεση που υπήρξε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον θανάτους ασθενών που είχαν COVID-19 και ήταν εκτός ΜΕΘ, είπε τα εξής:

Η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής.
Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός ΜΕΘ επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

• Στο βίντεο της ομιλίας μου στη Βουλή– όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να μην έχει ομιλητή στην επερώτησή του τον κύριο Πολάκη, δηλαδή ο κύριος Ξανθός, ως Τομεάρχης, δεν τον επέλεξε να είναι στους ομιλητές- αναφέρθηκα ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε κλίνες ΜΕΘ και πόσοι πέθαναν σε απλές κλίνες, αναφέροντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και στις άλλες ασθένειες.

• Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ.

• Τα στοιχεία, τα οποία έδωσα, είναι ότι περίπου 9.500 άνθρωποι κατέληξαν σε κλίνες ΜΕΘ, και περίπου 16.000 εκτός κλινών ΜΕΘ. Από αυτούς, οι 125 πέθαναν εκτός νοσοκομείου, ενώ πρόσβαση στο νοσοκομείο είχαν όλοι. Εξετάζουμε γιατί αυτοί οι 125 δεν ήρθαν στο νοσοκομείο και καταλήγουμε ότι δεν το έκαναν από δική τους επιλογή.

• Ο χρόνος αναμονής για ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, ήταν 30 ώρες, δηλαδή, έως 2 μέρες.

• Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών των 16.000 ήταν τα 81 έτη και έχουμε καταγράψει και τα υποκείμενα νοσήματα από τα οποία έπασχαν.

• Από αυτούς τους 16.000, η συντριπτική πλειονότητα δεν διασωληνώθηκε καθόλου, καθώς ήταν ασθενείς που είχε κριθεί ιατρικά ότι υπήρχαν λόγοι για τους οποίους δεν συνίστατο η διασωλήνωση.

• Αυτό το οποίο αναφέρει ο ΕΟΔΥ είναι η παραμονή νοσηλείας όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή όχι οι 16.000 που προαναφέραμε, αλλά ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έμειναν εκτός ΜΕΘ. Σε αυτούς ο χρόνος παραμονής ήταν 4 ημέρες. Από αυτούς, κάποιοι μπήκαν σε ΜΕΘ, άλλοι αποσωληνώθηκαν και, δυστυχώς, άλλοι απεβίωσαν.

• Αυτά είναι τα στοιχεία. Επομένως, η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής εικόνα.

• Εχθές πέθαναν 44 συνάνθρωποί μας. Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, η συντριπτική πλειονότητα, πάλι τα δύο τρίτα, πέθαναν εκτός ΜΕΘ όχι γιατί δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ για να μπουν, αλλά η κατάστασή τους ήταν τέτοια που δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή σε ΜΕΘ και αυτό γίνεται με ιατρικά κριτήρια.

• Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένα λεπτό χρόνος αναμονής για ΜΕΘ, αλλά αυτό δυστυχώς συνέβη την περίοδο της πίεσης στα νοσοκομεία. Ο χρόνος, όμως, αναμονής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, ήταν 2 ημέρες.

Μέσα στις συνθήκες πανδημίας, αυτός είναι ο χρόνος, μακάρι να ήταν καλύτερος, αλλά δεν συνέβησαν αυτά που ακούγαμε στις τηλεοράσεις και από συναδέλφους βουλευτές και γιατρούς ότι θα διασωληνώνουμε σε πάρκινγκ και ότι δεν θα υπάρχουν απλές κλίνες.

Πλεύρης: Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ

• Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της «Όμικρον» που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με την διασκέδαση έχουν αρθεί.

• Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η άνοδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει το «πλατό» της.

• Παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος.

Θέλω να είμαι προσεκτικός. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά σίγουρα έχει χαρακτηριστικά ως προς τη νόσηση που να μας κάνει πιο αισιόδοξους.

Πιο στοχευμένο testing

• Αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει. Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε μείνει πολύ ψηλά στο testing και απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο. Αλλά είμαστε σε υψηλό νούμερο.

• Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι, ακριβώς λόγω αυτής της μετάλλαξης, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στα ένα self test την εβδομάδα.

• Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ