Δημόσια ΥγείαΣτη Θεσσαλονίκη επεκτείνεται το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Στη Θεσσαλονίκη επεκτείνεται το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

- Advertisement -

Στη σύσταση Κέντρου Ημέρας στην Θεσσαλονίκη προχωρά το Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με στόχο τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, περίθαλψης και αντιμετώπισης των αναγκών και προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων.

Στη σύσταση Κέντρου Ημέρας στην Θεσσαλονίκη προχωρά το Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με στόχο τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, περίθαλψης και αντιμετώπισης των αναγκών και προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική η Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία συνυπογράφουν ο Αναπληρωτής Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σκοπός του νέου Κέντρου είναι:

Νεογνά: Προληπτικός έλεγχος για Κυστική Ίνωση και άλλες 29 νόσους

α) Η θεραπευτική παρέμβαση σε περιστατικά έκθεσης παιδιών ή εφήβων σε ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση ή παραμέληση.

β) Η πρόληψη περαιτέρω περιστατικών κακοποίησης – παραμέλησης παιδιών και εφήβων, και συγκεκριμένα, η πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη της θυματοποίησης των παιδιών και των εφήβων εξαιτίας του ψυχικού τραύματος της έκθεσης σε ενδοοικογενειακή ή κοινοτική βία, παραμέληση ή διαδικτυακή εκμετάλλευση.

γ) Η θεραπευτική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, που εκτέθηκαν ή διατρέχουν κίνδυνο διαδικτυακής θυματοποίησης διά μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

δ) Η αντιμετώπιση και αποτροπή των επικίνδυνων και δυσλειτουργικών συμπεριφορών παιδιών και εφήβων, αλλά και των γονέων ή φροντιστών προς αυτά.

ε) Η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας της οικογένειας, και συγκεκριμένα η ενδυνάμωση οικογενειών που αντιμετωπίζουν κρίση, η πιο αποτελεσματική διαχείριση δυσκολιών και η διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά, με παράλληλη ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας.

στ) Η υποστήριξη των γονέων για καλύτερη ανταπόκριση στα καθήκοντα φροντίδας, ανάληψης ευθυνών και βελτίωσης γονεϊκών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα σε οικογένειες με δυσλειτουργίες μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο και τη γέννηση ενός παιδιού.

Όπως αναφέρεται, το Κέντρο Ημέρας θα λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Επίσης το κέντρο απευθύνεται:

α) Σε παιδιά και εφήβους μηδέν έως δεκαοκτώ 18 ετών:

αα) Που είναι θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εν γένει κάθε είδους θυματοποίησης.

αβ) Που έχουν βιώσει ή εκτεθεί σε ψυχο-τραυματικές εμπειρίες (κακοποίηση-παραμέληση) ή εν γένει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησης.

αγ) Που έπεσαν ή διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα διαδικτυακής θυματοποίησης ή εκμετάλλευσης διά μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

β) Στους γονείς ή τους φροντιστές παιδιών και εφήβων.

Μέσω του κέντρου οι ωφελούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παρακάτω υπηρεσίες:

1. Το κέντρο θα δικτυώνεται με κοινωνικές Υπηρεσίες ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και Εισαγγελίες Ανηλίκων. Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με δομές φιλοξενίας παιδιών είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, θα υπάρχει διασύνδεση με τις παιδοψυχιατρικές κλινικές των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και τα παιδοψυχιατρικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, καθώς επίσης και με σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Ειδικότερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:

α) Η ενεργοποίηση κατάλληλων παρεμβάσεων σε ατομικό, ομαδικό και συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο.

β) Η διεξοδική διεπιστημονική αξιολόγηση των παιδιών και των εφήβων και η κατανόηση των αναγκών της οικογένειας, καθώς και η αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, η παραμέληση, η χρήση ουσιών, το διαζύγιο, η εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης, τα ψυχικά προβλήματα, οι παραβατικές συμπεριφορές, η δυσχερής οικονομική κατάσταση και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

γ) Ο θεραπευτικός σχεδιασμός βασισμένος σε αμοιβαία συμφωνημένους στόχους, με εστίαση στα δυνατά σημεία και τους προστατευτικούς παράγοντες της οικογένειας.

δ) Η ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση παιδιών και εφήβων από διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα.

ε) Υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων και η οικογενειακή παρέμβαση/θεραπεία.

στ) Η διασύνδεση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της παρέμβασης, με στόχο την ολιστική και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών των πιο ευάλωτων οικογενειών και τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα.

ζ) Ο δια-υπηρεσιακός σχεδιασμός πλάνου φροντίδας για την οικογένεια με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλών αποτελεσμάτων.

η) Η παραγωγή ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για τα θέματα πιθανής θυματοποίησής τους (έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία, θυματοποίηση μέσω του διαδικτύου κ.α.).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ