Δημόσια ΥγείαΠροσωπικός Γιατρός: Στον «πάγο» οι ποινές για τους πολίτες

Προσωπικός Γιατρός: Στον «πάγο» οι ποινές για τους πολίτες

- Advertisement -

Επίσημα πλέον και νέα  παράταση στην ενεργοποίηση των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό».

Επίσημα πλέον και νέα  παράταση στην ενεργοποίηση των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, παρατείνεται για τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία εγγραφής, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις στους ασθενείς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα και σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως προβλέπονται σε απόφαση του 2022 η οποία έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Με την αρχική απόφαση ορίζεται πως οι ασθενείς που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έχουν πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού.

Προβλέπεται, επίσης, αυξημένη συμμετοχή και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού συμμετοχής.

Για τους μη εγγεγραμμένους σε “προσωπικό γιατρό” προβλέπεται η εξέταση σε νοσοκομεία μόνον των έκτακτων περιστατικών.

Μέχρι τώρα ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί 3.473 εκ των οποίων 2.226 από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μόνο 1.247 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων όπως είναι το σωστό να είναι οι προσωπικοί γιατροί καταλήξανε να ζητάνε και άλλες ειδικότητες γιατρών όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες ειδικότητες.

Παρατάσεις

Τα αντικίνητρα είχαν προβλεφθεί από πέρυσι με την λογική φυσικά να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2023. Ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν λόγω της μη επάρκειας προσωπικών γιατρών.

Λόγω της περιορισμένης συμμετοχής και του “πλαφόν” στον αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό, καθίσταται πρακτικά αδύνατη η κάλυψη του συνόλου των πολιτών.

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό 4,92 εκατομμύρια πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες 1,55 εκατομμύριο θέσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ