Δημόσια ΥγείαΠΟΥ: Ιστορική συμφωνία των ηγετών για τις μελλοντικές πανδημίες

ΠΟΥ: Ιστορική συμφωνία των ηγετών για τις μελλοντικές πανδημίες

- Advertisement -

Την ικανοποίησή του για την «ιστορική» δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία, τον συντονισμό, τη διακυβέρνηση και τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, να προετοιμαστεί καλύτερα ο κόσμος για μελλοντικές πανδημίες και να επανέλθει σε τροχιά επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εξέφραφε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Την ικανοποίησή του για την «ιστορική» δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία, τον συντονισμό, τη διακυβέρνηση και τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, να προετοιμαστεί καλύτερα ο κόσμος για μελλοντικές πανδημίες και να επανέλθει σε τροχιά επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εξέφραφε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η πρώτη σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών αποτελεί ιστορικό ορόσημο στην επείγουσα προσπάθεια να γίνουν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ασφαλέστεροι και καλύτερα προστατευμένοι από τις καταστροφικές επιπτώσεις των πανδημιών», δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Χαιρετίζω αυτή τη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών να παράσχουν την πολιτική στήριξη και την κατεύθυνση που απαιτείται, ώστε ο ΠΟΥ, οι κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των ανθρώπων και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επένδυση στις τοπικές ικανότητες, τη διασφάλιση της ισότητας και την υποστήριξη της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας έκτακτης ανάγκης που χρειάζεται ο κόσμος».

Βιώσιμη χρηματοδότηση

Η πολιτική δήλωση, η οποία εγκρίθηκε από τον κ. Ντένις Φράνσις, Πρόεδρο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων υπό την ικανή ηγεσία των πρέσβεων Τζίλαρντ Έρνταν του Ισραήλ και Ομάρ Χιλάλε του Μαρόκου, υπογράμμισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει ο ΠΟΥ ως «κατευθυντήρια και συντονιστική αρχή για τη διεθνή υγεία» και την ανάγκη «να δεσμευτεί περαιτέρω για βιώσιμη χρηματοδότηση που θα παρέχει επαρκή και προβλέψιμη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα του επιτρέπει να διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται για την εκπλήρωση των βασικών του καθηκόντων».

«Η βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων που υπέφεραν από την πανδημία COVID-19 πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού μας στο μέλλον, προκειμένου να υλοποιήσουμε τη σαφή κατεύθυνση που έδωσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε ο Δρ Τέντρος και πρόσθεσε στη συνέχεια πως «πρέπει να μάθουμε πώς να προστατεύουμε καλύτερα τις κοινότητές μας και να τις εμπλέκουμε, να τις ενημερώνουμε και να τις ενδυναμώνουμε ώστε να γίνουν μέρος της λύσης. Πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρότερα συστήματα κλινικής περίθαλψης που μπορούν να σώσουν ζωές. Για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, η βιώσιμη και επαρκής χρηματοδότηση, οι ενδυναμωμένες και δεσμευμένες κοινότητες και οι ισχυροί, εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Οι καταστροφικές επιπτώσεις του COVID-19 κατέδειξαν γιατί ο κόσμος χρειάζεται μια πιο συνεργατική, συνεκτική και δίκαιη προσέγγιση για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των πανδημιών».

Αρχιτεκτονική έκτακτης ανάγκης

Ο Δρ. Τέντρος δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις και οι πολυμερείς εταίροι έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν τα θεμέλια για έναν ασφαλέστερο κόσμο, με τη δημιουργία του Ταμείου Πανδημίας, του κόμβου της ΠΟΥ για τις πληροφορίες σχετικά με τις πανδημίες και τις επιδημίες, του WHO BioHub για την εθελοντική ανταλλαγή νέων βιολογικών υλικών και του κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων mRNA.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. πρόσθεσε ότι η πολιτική δήλωση των ηγετών που εγκρίθηκε ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ώστε να προστατευθεί καλύτερα ο κόσμος από την επανάληψη του COVID-19.

Μεταξύ των πολυάριθμων απαιτούμενων μέτρων, η πολιτική δήλωση αναγνώρισε την ανάγκη τα κράτη μέλη δεσμευτούν στις εξής δράσεις:
  • Να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια σύμβαση, συμφωνία ή άλλο διεθνές μέσο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, γνωστή και ως Συμφωνία για την Πανδημία, και να συνεχίσουν τις εργασίες τους για την πραγματοποίηση στοχευμένων τροποποιήσεων στους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς (2005) έως τον Μάιο του 2024,
  • Σύμφωνα με τη διαδικασία της Συμφωνίας για την Πανδημία, να διασφαλίσουν τη βιώσιμη, οικονομικά προσιτή, δίκαιη, ισότιμη, αποτελεσματική, αποδοτική και έγκαιρη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, διαγνωστικών, θεραπευτικών και άλλων προϊόντων υγείας,
  • Να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παραπληροφόρησης, της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και του στιγματισμού, ιδίως στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που σχετίζονται με την υγεία, στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της διστακτικότητας όσον αφορά τα εμβόλια στο πλαίσιο της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στα συστήματα και τις αρχές δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων με την αύξηση της εκπαίδευσης, του αλφαβητισμού και της ευαισθητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αποτελεσματική εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων απαιτεί πρόσβαση σε έγκαιρη, ακριβή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων υγείας.
  • Να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας επενδύοντας στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και σε άλλα μέτρα του συστήματος υγείας, στο πλαίσιο της δέσμευσης για καθολική υγειονομική κάλυψη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας για να ανταποκριθούν σε μελλοντικές πανδημίες.
  • Να επενδύσουν στη διασφάλιση της ενίσχυσης του ΠΟΥ στο επίπεδο που απαιτείται για να διαδραματίσει το ρόλο του στην αντιμετώπιση των απειλών πανδημίας. Η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και των εθνικών συστημάτων υγείας είναι απαραίτητη για να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος.
  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας και των ικανοτήτων ταχείας αντίδρασης, των συστημάτων επιτήρησης και εφοδιασμού, καθώς και των τοπικών δυνατοτήτων παραγωγής, ώστε όλες οι χώρες να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των πανδημιών.
  • Κλιμάκωση των ικανοτήτων των συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση των απειλών πανδημίας σε χώρες με χαμηλό και χαμηλό μεσαίο εισόδημα, ιδίως στην Αφρική.
  • Αντιμετώπιση και αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παραπληροφόρησης, της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και του στιγματισμού που σχετίζονται με την υγεία, ιδίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση πανδημιών και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα συστήματα και τις αρχές δημόσιας υγείας.
  • Αξιοποίηση του δυναμικού του πολυμερούς συστήματος και κλιμάκωση της πολυτομεακής προσέγγισης που απαιτείται για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των πανδημιών, λόγω των πολύπλευρων αιτιών και συνεπειών των πανδημιών, οι οποίες υποστηρίζουν την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ