Μάχη στο διαδίκτυο κατά της προπαγάνδας για το εμβόλιο του κορωνοϊού

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Πόλεμο» στον κυβερνοχώρο ενάντια στην προπαγάνδα κατά του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό, που προκαλεί Covid-19, ξεκινά η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, καθώς το εμβόλιο θεωρείται το μεγαλύτερο στοίχημα παγκοσμίως για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Πόλεμο» στον κυβερνοχώρο ενάντια στην προπαγάνδα κατά του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό, που προκαλεί Covid-19, ξεκινά η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, καθώς το εμβόλιο θεωρείται το μεγαλύτερο στοίχημα παγκοσμίως για την καταπολέμηση της πανδημίας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η βρετανική υπηρεσία GCHQ ξεκίνησε μια «επιθετική» κυβερνο-επιχείρηση για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας κατά των εμβολίων που διακινείται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο από εχθρικά κράτη, αναφέρουν οι «The Times».

Η GCHQ, η οποία συγκεντρώνει ανακοινώσεις από όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό και τη διακοπή απειλών κατά της Βρετανίας, αποτελεί συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη Ρωσία, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό είναι υψίστης προτεραιότητας. Ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η προοπτική διάθεσης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν οι «Times».

Η διάθεση ενός εμβολίου θεωρείται το μεγαλύτερο στοίχημα στον κόσμο για τη μάχη που δίδεται κατά της πανδημίας Covid-19, που έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο.

Το GCHQ είναι η κύρια μυστική υπηρεσία παρακολούθησης και ελέγχου της Βρετανίας. Έχει στενή σχέση με το Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και τα πρακτορεία παρακολούθησης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για μια συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών που είναι ευρύτερα γνωστή ως «Five Eyes».

Σύμφωνα με τους Times, στόχος της GCHQ είναι να ενεργοποιήσει προγράμματα anti-vaxxers στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμβόλιο: Μπλόκο στις ψευδείς αναρτήσεις 

Ήδη, το facebook δεν επιτρέπει αναρτήσεις στην πλατφόρμα με διαφημίσεις που περιλαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια. Στόχος είναι να περιοριστεί η εξάπλωση των «hoaxes για τους κινδύνους του εμβολιασμού».

Το facebook ήδη έχει ενεργή θέση κατά των λεγόμενων anti-vaxxers. Δηλαδή των πολιτών που εναντιώνονται σχεδόν σε όλα τα είδη εμβολιασμών. Η προπαγάνδα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους αλλά και γενικά τη δημόσια υγεία. Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει προβεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τη δράση τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ