Πλαστά πιστοποιητικά: Σαρωτικοί έλεγχοι με νέα τεστ στους υγειονομικούς

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

«Ραβασάκι» για νέο τεστ σε δομή δημόσιας υγείας θα λάβουν οι υπόχρεοι εμβολιασμού που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό με εντολή του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξιχνιαστεί πλήρως το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών, μετά τις σοβαρές διαστάσεις που λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα.

«Ραβασάκι» για νέο τεστ σε δομή δημόσιας υγείας θα λάβουν οι υπόχρεοι εμβολιασμού που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό με εντολή του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξιχνιαστεί πλήρως το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών, μετά τις σοβαρές διαστάσεις που λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr δεν είναι λίγες οι αναφορές για αντιεμβολιαστές υγειονομικούς που μόλις λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έδινε του υπουργείο Υγείας για αναστολή εργασίας, εμφάνισαν θετικό πιστοποιητικό στον κορωνοϊό. Στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων το παράδοξο του ζητήματος συζητείται εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ μετά τις αποκαλύψεις οι διοικητές έχουν λάβει εντολή για επανέλεγχο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο «παρερμηνειών» στη διαδικασία ελέγχου.

Στις επόμενες ώρες – ημέρες όσοι δήλωσαν θετικό αποτέλεσμα PCR ή Rapid Test, ειδικά στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, παράλληλα με τα εμβολιαστικά κέντρα που «τρέχει» έρευνα.

Ήδη, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 10 εμβολιαστικά κέντρα έχουν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών με την υποψία για έκδοση παράνομων πιστοποιητικών (πλαστά), έπειτα από τα φαινόμενα απάτης στον Παλαμά Καρδίτσας και αλλού. Ωστόσο, ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης, εξηγεί πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, ούτε είμαστε βέβαιοι ότι έχει εκδηλωθεί κάποιο σχήμα απάτης, αλλά στην ανάλυση διακινδύνευσης βγήκαν πιο ψηλά από τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών δεν μπαίνουν μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και τα πιστοποιητικά νόσησης, η χορήγηση των οποίων άλλωστε μπορεί να εξασφαλίσει έξι μήνες παράτασης σε μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τσεκάρουν αρχικά αν υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών από μακρινές περιοχές που εμβολιάστηκαν στα εν λόγω εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να συντρέχει κάποιος προφανής λόγος γι’ αυτό. Εάν εντοπιστούν μαζικοί εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται βραδινές ώρες, πράγμα σπάνιο για τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, τότε αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

«Εμείς παρακολουθούμε τη διαδικασία και βλέπουμε πού υπάρχει το λεγόμενο μοτίβο απάτης. Και εκεί πρέπει να επέμβουμε βάζοντας μία δικλίδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται ”αρχή των 4 ματιών”, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων», αποκάλυψε σε άλλες δηλώσεις του ο κ. Μπίνης.

«Ειδικότερα, για την περίπτωση με τον Παλαμά Καρδίτσας, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει το μονοπάτι ελέγχου, το ψηφιακό ίχνος».

Πλαστά πιστοποιητικά: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Αργά χθες, οι καταγγελίες για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού-νόσησης από υπαλλήλους δομών υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο κ. Πλιώτας καλεί τους συναδέλφους του να διερευνούν σχολαστικά κάθε πληροφορία που σχετίζεται με εικονικούς εμβολιασμούς και, εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, να προχωρούν στην άσκηση ποινικής δίωξης και να διερευνούν εξονυχιστικά τυχόν ύπαρξη κυκλωμάτων που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά.

Πλαστά πιστοποιητικά: Σύσκεψη Θεοδωρικάκου

Προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση των εικονικών δικαιολογητικών εμβολιασμού έχει εκφράσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ζήτησε ταχύτατη διερεύνηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι τη διερεύνηση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία σχηματίζει δικογραφία, προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκομένους.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο κ. Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη.

Ο υπουργός ζήτησε την ταχύτατη, αποτελεσματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των εικονικών δικαιολογητικών εμβολιασμού. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση κοινής λήψεως από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ