Πανδημία: Κορυφώνεται το 3ο κύμα – Εφημερίες εφιάλτης στα νοσοκομεία

Τους 700 αγγίζουν οι ασθενείς στη χώρα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έπειτα από επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής να βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πιο δύσκολες εφημερίες. Η χώρα κατέγραψε νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ σε νέα κρούσματα και διασωληνωμένους, τη στιγμή που οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες κάνουν λόγο για κλιμάκωση της έντασης.

Τους 700 αγγίζουν οι ασθενείς στη χώρα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έπειτα από επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής να βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πιο δύσκολες εφημερίες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα νοσοκομεία ξεκίνησαν τις εφημερίες τους με τα κρεβάτια γεμάτα. Οι ασθενείς που χρειάζονται πλέον διασωλήνωση δίνουν τη μάχη σε ένα απλό κρεβάτι και όχι σε κάποια κλίνη ΜΕΘ. Ήδη, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid του Λεκανοπεδίου ανέρχονται 2.160. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση στα νοσοκομεία της Αττικής γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.

Ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας που ενδεχομένως δείχνουν πως οδεύουμε σταδιακά προς σταθεροποίηση της κατάστασης. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στα λύματα σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρούνται σταθεροποιητικές και πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου. Πρόκειται πιθανόν για σημάδι πως βρισκόμαστε κοντά στο πικ της επιδημιολογικής έξαρσης.

Η Αττική καταγράφει μείωση της τάξης του 27% στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα.

Στα πόστα του ΕΣΥ οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και θα εξακολουθήσει για αρκετές εβδομάδες.

«Ακόμα και εάν σήμερα, με έναν μαγικό τρόπο, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση στο Λεκανοπέδιο, και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, μέχρι να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο των ασθενών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας», δήλωνε την περασμένη Παρασκευή για το θέμα η λοιμωξιολόγος κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους 206 ιδιώτες γιατρούς που κλήθηκαν στην επιστράτευση για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με την κατάσταση να είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη στιγμή στη διάρκεια της πανδημίας, όσον αφορά τα νοσοκομεία στην Αττική, οι 206 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι θα ενισχύσουν τα κρατικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς αρκετά από αυτά έχουν φτάσει τα όριά τους και η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Δραματικοί τόνοι από την ΠΟΕΔΗΝ

«Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής, όπως καταγγέλλει ο ΠΟΕΔΗΝ διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πως χθες το πρωί κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, αναφέρει πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Αναφερόμενος στο θάνατο του 70χρονου ασθενή, επισημαίνει: «Οι γιατροί του ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορωνοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως χθες το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Προς παράταση περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως «παγώνει» την αποσυμπίεση των μέτρων και περιμένει τις υποδείξεις των ειδικών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο, δεν αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ