ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΓκάγκα - Μονοκλωνικά: Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης –Η ανάρτηση

Γκάγκα – Μονοκλωνικά: Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης –Η ανάρτηση

- Advertisement -

Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, η υπουργός τονίζει ότι τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο, ενώ σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid.

«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των μονοκλωνικών αντισωμάτων συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων, όπου αποφασίστηκε η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι δομές υγείας, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Καλαμάτας που εντάσσεται στα επιπλέον 15 νοσοκομεία της επικράτειας για τη χορήγηση της θεραπείας με μονοκλωνικά, ασθενείς, ενήλικες ή παιδιατρικοί (ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτεροι και ≥ 40 kg), που έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID 19 με την εμφάνιση ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων του COVID-19 τις τελευταίες 5 ημέρες και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους, δυνητικά μπορούν να λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Πέραν των μέχρι σήμερα δικαιούχων ασθενών με νοσήματα υψηλού κινδύνου, διευρύνονται τα κριτήρια και προστίθενται νοσήματα και καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο όπως:

Ηλικία ≥ 65 ετών
BMI ≥ 35
Χρόνια νεφρική νόσος (N18)
Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (J84.1)
Διαβήτης υπό θεραπεία (Ε10, Ε11)
Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II) (I50)
Χρόνια ηπατική νόσος (K76)
Καρδιαγγειακή νόσος
Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία (I10)
Θαλασσαιμία (D56) – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (D57)

Η παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τους ανωτέρω παράγοντες καθιστά τον ασθενή υποψήφιο για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, αίτηση για την οποία μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε ιατρός διαθέτει κωδικούς συνταγογράφησης (ανεξαρτήτως ειδικότητας).

Η διαδικασία χορήγησης των θεραπειών ξεκινάει την Δευτέρα 27/12/2021.

Νέες μελέτες: Η Όμικρον έχει μεγάλη ικανότητα διαφυγής από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντισώματα, επιβεβαιώνουν πέντε νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».

Οι εργαστηριακές (όχι κλινικές) έρευνες, για μερικές από τις οποίες είχαν προηγηθεί προδημοσιεύσεις, δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα.

Μεταξύ αυτών ήταν τα REGN10987 (imdevimab), REGN10933 (casirivimab), COV2-2196 (tixagevimab), COV2-2130 (cilgavimab), LY-CoV555 (bamlanivimab), CB6 (etesevimab), Brii-196 (amubarvimab), Brii-198 (romlusevimab) και S309 (sotrovimab). Μόνο το τελευταίο καθώς και το romlusevimab βρέθηκαν να διατηρούν μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα.

Δημόπουλος: Μικρή η ζωή της Όμικρον, αλλά ταχεία η εξάπλωση

Ταχύτερη η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, εκτίμησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Δημόπουλος επικαλέστηκε δεδομένα από τη Νότια Αφρική τα οποία έδειξαν αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο τα συμπτώματα της πνευμονίας.

Ο κ. Δημόπουλος εμφανίστηκε ωστόσο και αυτός βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:

«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά – σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ υπογραμμίζει (στο ΑΠΕ) ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» υπογραμμίζει η καθηγήτρια (στο Αθηναίκό Πρακτορείο), συμπεριφέρεται σαν τον άγνωστο Χ, αφού παρουσιάζει πολύ σημαντικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές συγκριτικά με τα πρώτα στελέχη.

Τονίζει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ECDC (European Center for Disease Control and Prevention), ενώ στη Μεγάλη Βρετανία οι θάνατοι από το στέλεχος «όμικρον» έχουν φτάσει ήδη στους 30, ενώ οι διαγνωσθέντες είναι πάνω από 100.000.

Όμως ταυτόχρονα στη χώρα αυτή, προσθέτει, συνυπάρχει σε έξαρση και το στέλεχος Δ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των νοσοκομειακών εισαγωγών στο Λονδίνο από COVID κατά 90%. Και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την εκρηκτική άνοδο της «όμικρον», από τις βόρειες όπως η Ολλανδία που έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown), μέχρι τις νότιες που έχουν διαφορετικό μείγμα μέτρων.

Η κ. Ψαλτοπούλου σημειώνει ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον 50 μεταλλάξεις συγκριτικά με τον αρχικό κορονοϊό, κυρίως στην πρωτεΐνη ακίδα, δηλαδή στο σημείο αυτό που ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Σε

Σε μία αρχική δημοσίευση από το Hong Kong, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Δέλτα, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί στον μικρότερο χρόνο επώασης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του.

Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη στους πνεύμονες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, γιατί πιθανώς στον πνευμονικό ιστό πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές λιγότερο.

Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με τις 2 δόσεις δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της «όμικρον», ενώ μόνο 1 ή 2 από τα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς, παραμένουν αποτελεσματικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ