Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ρυθμούς Μποτσουάνα «χορεύει» όλη η υφήλιος

Πολλά κράτη υιοθετούν αυστηρά μέτρα έναντι χωρών της Αφρικής, όπου εμφανίστηκε το νέο ιικό στέλεχος (μετάλλαξη Όμικρον) στην Μποτσουάνα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ένα νέο και ίσως πιο ανησυχητικό – κατά τον ΠΟΥ – κύμα του κορωνοϊού.

Πολλά κράτη υιοθετούν αυστηρά μέτρα έναντι χωρών της Αφρικής, όπου εμφανίστηκε το νέο ιικό στέλεχος (μετάλλαξη Όμικρον) στην Μποτσουάνα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ένα νέο και ίσως πιο ανησυχητικό - κατά τον ΠΟΥ - κύμα του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τη στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας παραμένει σε πλήρη έξαρση, οι χώρες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα πρόκληση. Η πρόκληση αυτή αφορά την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης της Covid 19, της παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα), την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε «Όμικρον».

Ήδη, πολλά κράτη υιοθετούν αυστηρά μέτρα έναντι χωρών της Αφρικής, όπου εμφανίστηκε το νέο ιικό στέλεχος σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ένα νέο και ίσως πιο ανησυχητικό – κατά τον ΠΟΥ – κύμα του κορωνοϊού.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή στην προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική όπου εντοπίστηκε η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη Μποτσουάνα.

Προσωρινοί περιορισμοί 

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική και συγκεκριμένα από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής έκανε γνωστή νωρίτερα σήμερα, μέσω Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Της ανάρτησης Φον ντερ Λάιεν είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις τους από νοτιοαφρικανικές χώρες εξαιτίας της ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της ανησυχητικής μετάλλαξης.

Επίσης η Ισπανία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα πηγή του υπουργείου Υγείας που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς από χώρες της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν επίσης, Κύπρος και Ελβετία.

ΗΠΑ και Καναδάς κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Αφρική

«Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19 ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο Καναδάς.

Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα η νέα παραλλαγή που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις χώρες – μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, εκφράζοντας και το μέγεθος ανησυχίας, έδωσε στην παραλλαγή B.1.1.529 την ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ