Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα

Αισιοδοξία επικρατεί σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον από τους επιστήμονες, καθώς στηριζόμενοι σε στοιχεία ερευνών αναφέρουν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών να είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.

Αισιοδοξία επικρατεί σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον από τους επιστήμονες, καθώς στηριζόμενοι σε στοιχεία ερευνών αναφέρουν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, με τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών να είναι ασυμπτωματικοί και να μην χρειάζονται νοσηλεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών στις ΗΠΑ, Πολ Όφιτ, εξήγησε πως «έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα».

Παράλληλα, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.

«Η Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό, πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνον ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Φάουτσι: Σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα

Σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι, είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από τη Δέλτα. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εξέχων επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή» πρόσθεσε στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν, όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότια Αφρική δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς υψηλά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα, κατέληξε ο Φάουτσι. συμπτώματα

Δημόπουλος: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά με ήπια συμπτώματα

Το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να συνοδεύεται από πιο ήπια συμπτωματολογία άφησε ανοικτό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δεν συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα και έχει ήπια συμπτωματολογία».

Ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός», ενώ σε σχέση με το αν ο ιός διαφεύγει της φυσικής ή τεχνητής ανοσίας, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ