Μαγιορκίνης: Υπομονή στις μεγάλες πόλεις -Το φαινόμενο της «αδράνειας»

Στη δυσκολία αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε μεγάλα αστικά κέντρα σε σύγκριση με μικρότερες πόλεις ή χωριά αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη δυσκολία αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε μεγάλα αστικά κέντρα σε σύγκριση με μικρότερες πόλεις ή χωριά αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί είχαν χαρακτηρίσει τα αστικά κέντρα «αχίλλειο πτέρνα» της πανδημίας, καθώς εκεί παρατηρείται αυξημένη κίνηση του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως και στη χώρα μας, η Αττική παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες μολύνσεις στη χώρα

«Το Rt είναι λίγο πάνω από το 1 κάποιες μέρες και λίγο κάτω από αυτό. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής ωστόσο αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε νέα ευρήματα.

Αναφερόμενος σε νέες έρευνες για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως φαίνεται ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

«Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού» είπε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το φαινόμενος της αδράνειας, στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρομοίασε την προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού σε μεγάλες πόλεις με το φαινόμενο της αδράνειας. Όπως είπε, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει ένα κινούμενο όχημα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι η «έξαρση σε μια μικρή πόλη να συμβαίνει γρήγορα και να μαζεύεται γρήγορα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τη σταθεροποίηση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ