Κρούσμα πολιομυελίτιδας για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες

Ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα προάστια της πόλης της Νέας Υόρκης και επιβεβαιώθηκε από τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας αυτής που καταγράφεται στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.

Ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα προάστια της πόλης της Νέας Υόρκης και επιβεβαιώθηκε από τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ο πολύ μεταδοτικός ιός που εντοπίστηκε στην κομητεία Ρόκλαντ ενδέχεται να έφτασε στις ΗΠΑ από κάποια άλλη χώρα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αναδυόμενο πρόβλημα και να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της κομητείας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας του Ρόκλαντ, Πατρίσια Σνάμπελ Ρούπερτ.

Τα CDC επιβεβαίωσαν το κρούσμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ από το 1979. Ο ιός ωστόσο έχει περάσει στη χώρα, μέσω επισκεπτών που έπασχαν από αυτήν την ασθένεια. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1993.

Ανιχνεύτηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου

Συναγερμό σήμαναν και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας στη Μεγάλη Βρετανία, αφού η τακτική παρακολούθηση των λυμάτων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο εντόπισε στοιχεία μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας από την κοινότητα για πρώτη φορά.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι τα απόβλητα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Beckton στο Newham βρέθηκαν τον Φεβρουάριο θετικά στον ιό πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο και ότι έκτοτε ανιχνεύθηκαν περαιτέρω θετικά δείγματα.

Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις της νόσου ή σχετικής παράλυσης και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός, αλλά οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέτρεψαν τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι αυτοί και οι οικογένειές τους ήταν εμβολιασμένοι κατά της πολιομυελίτιδας για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα σε κοινότητες όπου η πρόσληψη εμβολίου είναι χαμηλότερη», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA. «Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, επομένως εάν εσείς ή το παιδί σας δεν είστε εμβολιασμένοι κατά της πολιομυελίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να προλάβετε τη διαφορά ή εάν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας σας».

Κάλυψη λόγω εμβολιασμού

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή κάλυψη εμβολίων, κάποια άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι δοκιμές στα λύματα του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως εντοπίζουν μια χούφτα άσχετους ιούς πολιομυελίτιδας κάθε χρόνο. Αυτά προέρχονται από άτομα που έχουν λάβει το από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας σε άλλη χώρα και στη συνέχεια ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που λαμβάνουν το από του στόματος εμβόλιο μπορούν να αποβάλλουν τον εξασθενημένο ζωντανό ιό που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο στα κόπρανά τους για αρκετές εβδομάδες.

Τα δείγματα του Λονδίνου που εντοπίστηκαν από τον Φεβρουάριο σήμαναν συναγερμό επειδή σχετίζονταν μεταξύ τους και περιείχαν μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός εξελισσόταν καθώς εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο.

Δείγματα λυμάτων

Η έξαρση πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε από ένα άτομο που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού έλαβε το από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και εξαπλώθηκε τοπικά. Δεν είναι σαφές πόσο έχει εξαπλωθεί ο ιός, αλλά μπορεί να περιορίζεται σε ένα μόνο νοικοκυριό ή σε μια εκτεταμένη οικογένεια.

Το UKHSA αναλύει τώρα δείγματα λυμάτων από τοπικές περιοχές που τροφοδοτούν το εργοστάσιο Beckton για να περιορίσει το σημείο όπου εξαπλώνεται ο ιός. Εάν αυτές οι δοκιμές εντοπίσουν το κέντρο της επιδημίας, οι ομάδες δημόσιας υγείας μπορεί να προσφέρουν εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας σε όσους κινδυνεύουν.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κακής υγιεινής των χεριών και των μολυσμένων τροφίμων και νερού ή λιγότερο συχνά μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Ένας κοινός τρόπος μετάδοσης είναι να μολυνθούν τα χέρια των ανθρώπων μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό αγγίζοντας τα τρόφιμα που καταναλώνουν άλλοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ