Κορωνοϊός και εμβολιασμοί σε παιδιά: Περιορισμένα τα οφέλη λέει ο ECDC

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τη χορήγηση εμβολίου σε ανήλικους.

«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τη χορήγηση εμβολίου σε ανήλικους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Καθώς η πορεία της νόσου COVID-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους» επισημαίνει η έκθεση του ECDC που δημοσιεύθηκε σήμερα και προσθέτει ότι «προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19».

Μια σειρά από χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ανακοινώνει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους 12 έως 18 ετών, μετά την έγκριση χρήσης του σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Ωστόσο, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο όμως και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού της χώρας μας, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζουν πως η ανοσία θα χτιστεί από τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο ΠΟΥ, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση σε ανεπτυγμένα κράτη, αντί να εμβολιάσουν παιδιά, να δωρίσουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

«Η απόφαση ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών δεν έχει ληφθεί», δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου. «Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση, ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πώς θα σταθμίσει τα πράγματα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. «Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά», συμπλήρωσε η ίδια.

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση δεν θα προηγηθούν τα παιδιά, ακόμα και σε θετική απόφαση, πριν από τον γενικό πληθυσμό. Το θέμα για τους παιδιάτρους δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή την στιγμή. Θα το δούμε όταν τεθεί».

Τι επισημαίνει η έκθεση του ECDC για τον εμβολιασμό εφήβων

Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της COVID-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού COVID-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της COVID-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της COVID-19.

Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την COVID-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ