Κοντοζαμάνης: Δύσκολη η κατάσταση στη Β. Ελλάδα – Ενισχύονται οι ΜΕΘ

«Η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου που το ΕΣΥ ξεπέρασε και τα όρια του» όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως «Μετά τα Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ και ήδη ξεκινάμε».

«Η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου που το ΕΣΥ ξεπέρασε και τα όρια του» όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, τα σχέδια του υπουργείου Υγείας «περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων απλών κλινών νοσηλείας για τον κορωνοϊό, αύξηση περαιτέρω διαθεσιμότητας σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα Σύστημα Υγείας: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ενισχύονται οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έχουμε ενίσχυση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο “Γεννηματάς” και στον “Άγιο Δημήτριο”. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας και σε κάθε περίπτωση αυτό φάνηκε και από τη διαχείριση της πανδημίας το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Θα πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ.

«Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο και αν χρειαστεί – ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο – θα το αναπτύξουμε πλήρως», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Απαντώντας, παράλληλα, σε ερώτημα εάν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν αρνητικός, ενώ για την Αθήνα είπε χαρακτηριστικά:

«Στην Αθήνα έχουμε πει υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, έχουμε μια αναμονή η οποία είναι διαχειρίσιμη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αναμονές τακτοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο σκέπτεται να αλλάξεις τακτική σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για παρενέργειες που ενδεχομένος συνδέονται μ’ αυτό, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε:

«Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και φαίνεται και από της εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιος συμπολίτης μας τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία».

«Είναι πολύ σημαντικά επίσης τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, στο 90% και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί. Όπως είπα, το πιο κρίσιμο όπλο στη διάθεση μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Για τις μετακινήσεις και το Πάσχα

Σε ερώτηση για το εάν θα επιτραπούν τελικά οι μετακινήσεις πολιτών κατά τις γιορτές του Πάσχα, είπε:

«Καθημερινά αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που η κατάσταση σταθεροποιείται. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά».

Για το άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο

«Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε και για τα σχολεία και για το λιανεμπόριο», είπε εξάλλου ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ όταν ρωτήθηκε, γιατί είναι κλειστό το λιανεμπόριο εδώ, αλλά όχι στην Αθήνα, απάντησε:

«Είδαμε μια απότομη, μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, αξιολογούμε τα στοιχεία που η Επιτροπή έχει στη διάθεση της, γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Τι είπε για τη σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε:

«Επισκέπτομαι για μια ακόμη φορά τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου και τον Καθηγητή κ. Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα διαθέσιμα στοιχεία. δείχνουν ότι η πίεση στα Νοσοκομεία της πόλης έχει αυξηθεί.

Είχαμε μια σύσκεψη και μια εκτενή συζήτηση τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να δούμε. πώς θα αναπτύξουμε το επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τη φάση αυτή της πανδημίας. Ένα σχέδιο που αφορά τόσο στην διαχείριση των ασθενών, όσο και. στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών Εντατικής. Θεραπείας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας.

Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, έχουμε καταστήσει σαφές ως Κυβέρνηση, ότι γνώμονας μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό το λόγο πολλές φορές λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε.

Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός – πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Το δεύτερο μεγάλο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η Πολιτεία.

Με αυτά τα δύο όπλα στη διάθεσή μας, σύντομα θα τελειώσουμε».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ