Δημόσια ΥγείαΚαμπανάκι κινδύνου ΠΟΥ: «Θερίζει» η ιλαρά - Τα κρούσματα

Καμπανάκι κινδύνου ΠΟΥ: «Θερίζει» η ιλαρά – Τα κρούσματα

- Advertisement -

Έντονο προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων της ιλαράς, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τραγικά.

Έντονο προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων της ιλαράς, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, τα κρούσματά της στην Ευρώπη αυξήθηκαν φέτος 30 φορές σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Οκτώβριο τα κρούσματα είχαν υπερβεί τις 30.000, έναντι 941 που είχαν καταγραφεί ολόκληρο το 2022. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 21.000 χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, ενώ συνολικά πέντε έχασαν την ζωή τους.

«Το χειρότερο είναι ότι η εξάπλωσή της δείχνει να επιταχύνεται περαιτέρω. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 40 από τα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται χώρες όπου η ιλαρά είχε εκριζωθεί», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ανησυχητική κατάσταση

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, επικεφαλής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ και συνέχισε: «Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά από αυτή την δυνητικά επικίνδυνη νόσο. Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού. Είναι επίσης ζωτικό να έχουν όλες οι χώρες την δυνατότητα ταχείας ανίχνευσης και άμεσης ανταπόκρισης σε τοπικές επιδημίες».

Αδιαμφισβήτητα η ιλαρά αποτελεί μίας από τις πιο μεταδοτικές νόσους. Το πιο ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε τρόπος προστασίας από αυτήν, πλην του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, απαιτείται κάλυψη του 95% του παιδικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR).

Ωστόσο, μετά την πανδημία τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν με φρενήρεις ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια βρέφη και νήπια στην Ευρώπη έμειναν ανεμβολίαστα μεταξύ 2020 και 2022. Το 2019 το ποσοστό κάλυψης με την πρώτη δόση ήταν κατά μέσον όρο 96% στην Ευρώπη. Το 2022 είχε υποχωρήσει στο 93%. Το ποσοστό της δεύτερης δόσης ήταν 92% το 2019, αλλά υποχώρησε στο 91% το 2022.

Ως εκ τούτου, τα μικρά παιδιά πλήττονται από την ιλαρά. Φέτος, δύο στα πέντε κρούσματα ήταν ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Άλλο ένα 20% των ασθενών ήταν ενήλικες 20 ετών και πάνω.

Στην Ευρώπη

Η ανησυχία είναι διάχυτη καθώς η ιλαρά έχει αυξητικές τάσεις και στην Ευρώπη. Στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχαν καταγραφεί το 2022 μόλις 127 κρούσματα.

Ωστόσο, φέτος ως και τις 8 Νοεμβρίου είχαν φθάσει στα 1.722, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα κρούσματα αυτά είχαν δηλωθεί σε 19 χώρες. Την πλειονότητα είχε η Ρουμανία (ήταν 1.275). Ωστόσο, σήμερα εκτιμάται πως είναι πολύ περισσότερα, διότι μόνο στη Ρουμανία υπολογίζεται ότι έχουν πλησιάσει ή και ξεπεράσει τις 2.000.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ