Η Ιταλία γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη ΕΕ -Ο πληθυσμός της

Κάτω από τα 60 εκατ. ατόμων έπεσε ο πληθυσμός της Ιταλίας, καθώς η χώρα εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό γήρανσης από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.

Κάτω από τα 60 εκατ. ατόμων έπεσε ο πληθυσμός της Ιταλίας, καθώς η χώρα εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό γήρανσης από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως μετέδωσε το Reuters, η υποχώρηση και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν σημαντική αιτία ανησυχίας για τη συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Istat, Τζιανκάρλο Μπλαντσιάρτο, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο πληθυσμός των κατοίκων της Ιταλίας ανερχόταν σε 59,98 εκατ. ατόμων. Ο εθνικός πληθυσμός υποχωρεί σταθερά από το 2014, με σωρευτική πτώση 1,36 εκατ. κατοίκων.

«Οι προοπτικές του εθνικού μας δημογραφικού ζητήματος χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και μια παρόμοια πτώση στο ποσοστό γεννήσεων, που συνεισφέρουν στην ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Τον Σεπτέμβριο η Istat προέβλεψε πως η Ιταλία μπορεί χάσει σχεδόν το 1/5 των κατοίκων της, με το μέσο σενάριο της στατιστικής αρχής να προβλέπει μείωση του πληθυσμού της χώρας από τα 59,2 εκατ. κατοίκων το 2021 στα 54,2 εκατ. το 2050 και στα 47,7 εκατ. κατοίκων το 2070.

Η Μελόνι μειώνει τις επιδοτήσεις στους φτωχότερους πολίτες

Τα στοιχεία της Istat έρχονται καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να περιορίσει τα επιδόματα προς φτωχούς πολίτες, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2023

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, μετά από το πρώτο 8μηνο του 2023 οι επιδοτήσεις θα διακοπούν με εξαίρεση τα νοικοκυριά με παιδιά, τους πολίτες άνω τω 60 ετών και τα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, αυτές οι περικοπές θα εξοικονομήσου 700 εκατ. ευρώ για το 2023 και 1 δισ. ευρώ για το 2024 και το 2025.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Istat, οι περικοπές θα επηρεάζουν 1 στους 5 δικαιούχους των επιδομάτων ή περίπου 846.000 άτομα.

Από την πλευρά της, η Μελόνι ανέφερε την Κυριακή με ανάρτηση της στο Facebook πως «ένα δίκαιο κράτος δεν θα πρέπει να βοηθά με τον ίδιο τρόπο τόσο αυτούς που μπορούν να εργαστούν όσο και αυτούς που δεν μπορούν».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ