Γκάγκα: Έκκληση στους 400 υγειονομικούς σε αναστολή: «Εμβολιαστείτε»

Την ανάγκη εμβολιασμού και των 400 περίπου ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην σημερινή δεύτερη ανάγνωση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την ανάγκη εμβολιασμού και των 400 περίπου ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Περίπου 400 υγειονομικοί είναι σε αναστολή εργασίας. Αυτό με στενοχωρεί πολύ. Δεν είναι λύση όμως η λογική του δεν πειράζει, ας είναι ανεμβολίαστοι να τους φέρουμε πίσω στο σύστημα υγείας. Πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Και για τη δική τους ασφάλεια και για το μήνυμα που εκπέμπουν στην κοινή γνώμη», όπως τόνισε εκ νέου η κ. Γκάγκα.

Ταυτόχρονα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Ξανθού για απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναιρέσει την μονιμότητα των γιατρών, με διάταξη που κατέθεσε και ψηφίστηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Το υπουργείο Εσωτερικών κανονίζει ποιοι και πόσοι μπαίνουν στο Δημόσιο», αντέτεινε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αξιολογούνται στο τέλος της πενταετίας οι γιατροί ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να γίνεται καλύτερο.

Υγειονομικοί σε νοσοκομείο

«Με τη διάταξη δίνουμε πέντε χρόνια το δικαίωμα σε γιατρούς να εργαστούν, για να δούμε στο τέλος πόσο καλός είναι και να αξιολογηθεί για την εργασία του. Ταυτόχρονα, τα αυξημένα μόρια που παίρνει τον ενισχύουν στην επαναπροκήρυξη της θέσης.

Ήρθε δήμαρχος και μου είπε ότι ένας γυναικολόγος στην περιοχή του, 30 χρόνια δεν έχει κάνει ούτε ένα τοκετό. Δεν πρέπει αυτό να το δούμε; Να το εξετάσουμε και να το αξιολογήσουμε; Για μένα πρέπει πιο συχνά να γίνεται η αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

«Αυτά τα πράγματα πρέπει να βάλουμε στο ΕΣΥ. Η μονιμοποίηση πρέπει να γίνεται με αξιολόγηση ώστε να υπάρχει δυνατότητα να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Η Βουλή και κάθε κυβέρνηση είναι διαχειριστής των χρημάτων των φορολογουμένων. Πρέπει να κάνουμε χρηστή διαχείριση. Έχουμε νησιά που το χειμώνα δεν έχουν κόσμο και το καλοκαίρι φθάνουν στις 80.000. Ποια είναι η λύση; Να προσλάβουμε γιατρούς που 8 μήνες θα κάθονται και θα πληρώνονται ή να πάμε με επιλογές από τον ιδιωτικό τομέα και να καλύψουμε τις προσωρινές ανάγκες;» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Προς Αντιπολίτευση: Τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι βιώσιμα

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατά ομήρους τους συμβασιούχους για αυτό δεν τους νομιμοποιεί, η κ. Γκάγκα αντέτεινε ότι «όσοι εργάζονται στη πανδημία και κίνητρα και παροχές τους δίνονται και ταυτόχρονα μαζεύουν μόρια για τις προκηρύξεις διαγωνισμών για κάλυψη κενών θέσεων».

«Αν δημιουργούμε στεγανά εμείς και οι ασθενείς, θα τα πληρώσουμε. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, με ιδιώτες γιατρούς, όπου χρειάζεται. Πρέπει να δούμε με γνώμονα τι είναι καλό και βιώσιμο για όλους μας.

Τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι βιώσιμα και το Δημόσιο πρέπει να ξέρει τι ξοδεύει και τι παίρνει. Πρέπει να κάνουμε χρηστή διαχείριση», επεσήμανε η κ. Γκάγκα.

«Το ΕΣΥ πρέπει να είναι βιώσιμο, ευέλικτο εξελίξιμο. Και αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα. Όλοι μαζί πρέπει να το δούμε ουσιαστικά, να μην χανόμαστε με τα μη ουσιώδη ώστε να προχωρήσουμε σε καλύτερο προγραμματισμό», σημείωσε.

Στην Ολομέλεια το νοσοκομείο Σπάρτης

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση εισάγεται την Τετάρτη (30/3) το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την δημιουργία υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Σπάρτη και την παράταση της ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Μίνα Γκάγκα ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τονίζοντας ότι «οι δωρεές του είναι εξαιρετικής ποιότητας» ενώ απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «αυτό που επιδιώκεται είναι ευκολότερες, ευέλικτες διαδικασίες και έλεγχο για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας».

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.  ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και ΚΚΕ μαζί με ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ